Издвајамо Србија

ЗБОГ ОВИХ СТВАРИ МОЖЕТЕ ИМАТИ ПРОБЛЕМА НА ГРАНИЦИ: Ако се овако појавите – ЦАРИНИЦИМА ЋЕТЕ СИГУРНО БИТИ СУМЊИВИ

Управа царине на свом званичном сајту изненадила је текстом о саветима како да не будете сумњиви цариницима. У том тексту наводе се разлози због којих би се могли наћи у непријатној ситуацији и шта би могло да се догоди уколико сте сингл мушкарац, ако се „спрдате“ или имате земље на ногама.

Управа царине подсећа да нам, када путујемо, највећи стрес изазива пролазак царине, јер цариници често знају да нам изазову осећај нелагоде и страха. У тексту се наводи да у глави имамо неке сценарије које виђамо у филмовима – одводе нас у неку забачену просторију, испитују сатима и одводе у полицију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Обично се све завршава уз пар питања на која требамо да одговоримо, али неке ствари могу да учине царинске контроле непријатнијим и да доведу до детаљнијег испитивања и престреса. Ово су само неке од њих.

1. Прекорачили сте лимит у фри шопу

Према извештају Смартер Травел један од загарантованих начина да се задржите на царини је куповина у фри шопу која превазилази лимит.

2. Често прелазите границу

Уколико прелазите границу чешће него остали, на пример једном недељно, то може да пробуди сумњу и баци стави вас у позицију да вас цариници чешће испитују.

3. Враћате се из неких земаља

То што сте допутовали из неких земаља или региона аутоматски вас ставља у сумњиву категорију и бићете сигурно проверавани када се вратите из ових регија. Ово важи ако долазите из земаља Централне Америке, Југоисточне Азије и из земаља које имају флексибилне законе што се тиче дроге, као што је Холандија.

4. Посетили сте неке земље у прошлости

Чак и печат из неке земље може да вас стави у опасност, чак и ако је тај печат стар годинама. Неке земље Средњег Истока могу да одбију да вас пусте у земљу уколико сте посетили Израел.

5. Посетили сте фарму

Уколико сте посетили неку фарму или сте имали блиски контакт са домаћим животињама на путовању, бићете позвани на разговор, а ваше ствари ће можда бити третиране дезинфекционим средством. Ово је неопходно како би се спречило ширење болести чији су преносиоци домаће животиње.

6. Спаковали сте воће

Чак и ако немате воће у тренутку укрцавања, пси трагачи могу да осете мирис воћа које сте носили у торби раније и због тога могу да вас задрже на царини.

7. Носите са собом храну

Морате да пријавите неке намирнице које уносите са вама. Вероватно ће вам дозволити да унесете неку спаковану храну, док ће вам она отпакована и свежа вероватно бити одузета.

8. Имате прљаве чизме на себи

Прљаве чизме на себи имају земљу, воду или семе из неке земље коју сте посетили па тако можете да донесете неке стране врсте организама у нову земљу у коју путујете. Ово је велики проблем у Аустралији и на Новом Зеланду.

9. Путујете са љубимцем

Не можете да уведете животињу у неку нову земљу ако немате за њу сва неопходна документа.

10. Немате датум повратка на повратној карти

Можда ћете морати да покажете повратну карту приликом проласка царине као доказ да не планирате трајно да останете ту. Уколико је немате, можда ће вам тражити доказ да имате довољно новца да је купите када кренете назад.

11. Не знате где ћете да одседнете

Уколико не знате одговор на питање у ком хотелу или хостелу планирате да одседнете можете да изазовете сумњу.

12. Имали сте сукобе са законом раније

Претходни сусрети са полицијом могу да вам створе нове проблеме. Ваш досије може да искочи полицији приликом прегледа и мораћете да одговорите на пар питања.

13. Имате одређени став када стојите

Најбоље је да изгледате опуштено и помало скрушено када прелазите границу и никако не смете да носите слушалице и наочаре за сунце. Такође, због своје етничке припадности можете да будете сумњиви.

14. Имате лош став

Уколико сте превише самоуверени и нељубазни, цариници ће вас сигурно посматрати са сумњом.

15. Путујете сами

То што сте номад, а уз то сте и сингл мушкарац, одмах вас ставља у сумњиву категорију.

16. Дајете нејасне одговоре

Одговарајте на питања службенија јасно и разумљиво, јер уколико стзе нејасни изазваћете сумњу.

17. Спрдате се

Никада се немојте шалити у вези са неком криминалном радњом када пролазите царину.

18. Користите фотоапарат или мобилни телефон

Због употребе ових уређаја, цариници вам их могу запленити. У многим земљама забрањено је фотографисати место царине.

19. Прелазите границу на мањим прелазима

Боље је прелазити границу на већим прелазима, јер на мањим цариници могу да вам поставе више питања јер нису навикли на туристе као на већим прелазима.

20. Нудите мито

Подмићивање цариника је законом забрањено у свим земљама, јер због нуђења мита можете да будете протерани из земље. Или нешто горе.

 

Извор: Блиц