Издвајамо Србија

РАК КОЈИ ЈЕ УСПАВАО МАЛОГ ДУШАНА УГЛАВНОМ НАПАДА ДЕЦУ: Ово су симптоми стравичне болести која коси малишане

Смрт малог Дукија Тодоровића (4) расплакала је читаву Србију. Сви су уједињени уплаћивали помоћ, делили статусе, позивали на помоћ, како би се сачувао један живот. Нажалост, све то није било довољно и његово срце престало је да куца у болници у Барселони.

Душан Тодоровић рођен је 21.06.2014. године у Београду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Први симптоми болести су уочени крајем 2016. године, кад је анализом крвне слике примећен пад хемоглобина. Педијатар у Дому здравља у Свилајнцу је напипао у трбуху детета страно тело, након чега је дао упут у Београд. Приликом каснијих анализа, Душану је дијагностификован тумор – необласма.

Шта је то неуробластом

Неуробластом представља четврти по учесталости малигнитет који се налази у педијатријској популацији, а испред њега по учесталости се налазе тумори мозга, лимфоми и леукемије. У питању је најчешћи тумор који се налази у трбушној дупљи код деце.

У питању су малигни тумори који показују тенденцију ка давању удаљених метастаза, а тачан узрок настанка ових тумора није у потпуности познат и претпоставља се да постоји одредјена генетска предиспозиција (код сваког педесетог пацијента), као и деловање недовољно истражених фактора спољашње средине.

Статистички подаци показују да се неуробластом јавља код отприлике једног детета на 10.000. Постоји расна предилекција у њиховом јављању и чешћи су код припадника беле популације. Такође, нешто чешће се јављају код девојчица, него код дечака. У преко 40% случајева, дијагноза овог тумора се поставља пре три године, а готово 97% код младјих од 10 година.

Како се манифестују неуробластоми

-у највећем броју случајева, тумори се налазе у трбушној дупљи и потичу од надбубрежних жлезда, мада се могу наћи и у другим ткивима и органима
код сваког петог детета, тумор се може наћи у грудном кошу
у великом броју случајева не постоје никакви симптоми и налаз је потпуно случајан.

-могућа је појава симптома попут надутости трбуха, болова , пролива, опстипације, па и цревне опструкције

-често се у анамнези наводи прекомерно замарање, малаксалост и болови у костима

-родитељи могу да напипају масу унутар трбуха

-чест је слаб раст и развој, губитак апетитита, мршављење, необјашњиве грознице
могућа је појава Хорнеровог синдрома (птоза, миоза, енофталмус), као и синдрома горње шупље вене

-свако друго дете у време постављања дијагнозе има метастазе, најчешће на плућима

-велики број ових тумора може да лучи поједине продукте који дају читав низ различитих симптома

Како се поставља дијагноза неуробластома

Дијагноза неуробластома се поставља се на основу стандардне лабораторијске, хематолошке и биохемијске обраде (комплетна крвна слика са седиментацијом, испитивање јетре, бубрежни тестови, анализа столице и урина) и одређивања туморских маркера.

Ултразвук трбуха, скенер и нуклеарна магнетне резонанца се рутински користе приликом постављања дијагнозе.

Дефинитивна дијагноза се поставља само на основу хистопатолошког налаза узорка добијеног у току, или након оперативног лечења.

Како се лечи неуробластом

Прогноза ове малигне болести зависи од места настанка тумора, узраста у време дијагнозе, стадијума болести, цитогенетских абнормалности и удружених урођених оштећења-малформација.

Терапија је најпре хируршка, а затим се примењује хемо- и радиотерапија у завистности од горе поменутих фактора.

 

Извор: Курир.рс/симптоми.рс