Србија

Велика шанса за нас! Офанзива Србије у Њујорку: Брнабићева данас са Трампом

Низ састанака наших званичника са светским лидерима

Премијерка Ана Брнабић предводи делегацију Србије на 73. заседању Генералне скупштине УН која данас почиње у Њујорку!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ана Брнабић обратиће се Генералној скупштини УН у четвртак. Данас ће присуствовати пријему који организује председник САД Доналд Трамп, а сутра ће бити једна од званица на ручку који за шефове делегација приређује генерални секретар УН Антонио Гутереш. Учествоваће и на састанку на високом нивоу под називом „Акција за мир“ који је посвећен мировним операцијама у организацији генералног секретара УН.

Премијерка ће бити и један од учесника пословног форума „Блумберг глобал“ у среду, а имаће и низ билатералних састанака са светским лидерима.

У српској делегацији биће и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић. Шеф српске дипломатије учествоваће на бројним скуповима на високом нивоу на којима ће представити ставове Србије у вези са кључним питањима од међународног значаја.

Планирано је и његово иступање на догађајима који ће окупити бројне светске лидере попут Самита о миру у част годишњице рођења Нелсона Менделе и састанка посвећеног финансирању Агенде за одрживи развој које организује генерални секретар УН Антонио Гутереш. Учествоваће и на састанку на тему светског проблема дрога којем ће председавати амерички председник Доналд Трамп и на Министарском састанку Покрета несврстаних земаља у организацији Венецуеле.

У генералној дебати учествоваће неки од најутицајнијих светских политичара и лидера, између осталих, председник САД Доналд Трамп, премијерка Велике Британије Тереза Меј, председник Француске Емануел Макрон, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, премијер Јапана Шинзо Абе, премијер Шпаније Педро Санчес и многи други.

Главна тема дебате је „УН релевантне за све људе: Глобално лидерство и подељена одговорност за мирна, једнака и одржива друштва“. Као главна питања издвојена су унапређење и боље разумевање система УН и јача подршка мултилатерализму, као и имплементација одлука ГС УН и проналажење ефикасног одговора на изазове који угрожавају мир, једнакост и одрживост друштва.

 

Извор: Tanjug