Издвајамо Србија

БУРНА РАСПРАВА НАЧЕЛНИЦЕ ПЕДИЈАТРИЈЕ И НЕЗАДОВОЉНЕ МАЈКЕ У ЕМИСИЈИ УЖИВО: Ова 4 кључна питања ће морати да расветли инспекција (ВИДЕО)

Изјаве мајке и начелнице педијатрије су опречне

Три дана након што је Виолета Цветковић из Крагујевца објавила узнемирујући видео са лекарима Дома здравља за које тврди да су одбили да прегледају њено болесно дете страсти не само да се нису стишале, већ се питања у вези са овим случајем непрестано отварају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да ли је дете прегледано или није код другог лекара, да ли је лекарка Нада заиста одбила да прегледа дете, када је настао снимак, а када је обављан наводни преглед остаје нејасно и после јутрошњег поновног сусрета мајке и начелнице педијатрије у Крагујеву, и то у програму уживо на телевизији Прва.

Атмосфера између сукобљених саговорница била је и те како наелектрисана, а мајка и начелница нису могле да сакрију гримасе и незадовољство. Мајка Виолета Цветковић и начелница Јасмина Ивошевић у програм су се укључиле преко видео линка, а гости у студију били су директор Лекарске коморе Милан Динић и адвокат Марина Мијатовић.

Све детаље о случају најпре је изнела мајка.

– Пет минута пре почетка паузе сам стигла у Дечји диспанзер са девојчицом која иначе има дијагнозу епилепсије, значи није само у питању била температура… Реркла сам да желим да преглед буде код докторке Наде Илић зато што је она претходно била изабрани лекар нашег детета – објаснила је Цветковићева додајући да је лекарку променила јер се често догађало да није била у смени, односно била је на боловањима и одморима.

Мајка је казала да је докторка била у ординацији, али је одбила да прегледа њено дете.

– Књижица и картон су отишли у ординацију код докторке Наде. Прозива ме је медицинска сестра и каже ‘Докторка Нада не жели да вас погледа зато што више нисте њен пацијент’. Картон су пребацили код доктора Бобана Чупића, лекара са којим искрено нисам била задовољна – причала је Цветковићева и негирала да је њено дете уопште прегледано.

Супротно тврди начелница Ивошевић.

– Спорни снимак је настао након обављеног прегледа детета од стране педијатра доктора Бојана Чупића. Преглед детета је обављен у термину од 10.13 до 10.28 минута – казала је докторка.

Међутим, на конкретно питање водитељке да ли је докторка Нада одбила преглед, начелница није имала одговор. Како каже, није била присутна и није могла да посведочи.

– Немам таква сазнања. О таквим сазнањима говориће надлежне институције које су обавештене. Медицинске сестре су дете упутиле у ординацију доктора Бобана Чупића који је у том тренутку радио на куративи са докторком Надом Илић, који је тада био слободан, јер не чекамо, гледамо да што пре пружимо услугу нашим малим и најосетљивијим пацијентима – казала је начелница.

Мајка, међутим, негира да је до прегледа уопште дошло.

– Не, картон је био код њега, ја сам ушла у његову ордијацију, узела сам картон. На питање ‘Шта је детету?’ ја сам рекла да није ништа и изашла сам из ординације. А то се десило након снимка. Ако је преглед трајао од 10.13 до 10.28 како је могао снимак да буде начињен у 10.24 и до 10.25 да траје? То је нешто што ја не могу да монтирам, то је време које је начинио телефон – упитала је мајка.

Она је рекла да је дете прегледано код приватног лекара, али није желела да каже како се лекар зове. Поподне је дошла код свог изабраног лекара у смени у којој је радио и завршила преглед.

Начелница је могла само да каже да ће надлежни органи утврдити шта се заиста догодило.

Да се мора да се истражи сагласан је и директор Лекарске коморе, међутим, објашњава и да пропуста није било уколико је за дете понуђен преглед.

– Жао ми је што данас разговарамо на овај начин. Мене ово све подсећа мало на неки ријалити где је сада укључено више страна и сада неко треба да арбитрира о томе што се десило. Мислим да је већ укључен ванредни инспекцијски надзор. Постоји електронска документација када је оторен картон, шта је уписано, и онда ћемо имати све чињенице. Битно је да је детету пружена здравствена услуга и да је имало могућност да буде прегледано – казао је др Милан Динић, директор Лекарске коморе.

Адвокат Марина Мијатовић нагласила је да је право на избор лекара, ипак, неприкосновено.

– Сваки пацијент може да промени лекара уколико је незадовољан по било ком основу. Уколико је дете имало температуру 39 обавеза је здравствене установе да пружи преглед. Мајка се прво изјаснила код ког лекара жели, који је био у смени. Према овим информацијама тај лекар је одбио преглед. Мајка је имала пуно право да каже да у том моменту не жели код другог лекара јер има неко негативно искутво са њим – казала је она и додала да је мајка могла да се обрати саветнику за заштиту права пацијената.

Погледајте жестоку дискусију

altVBOX

Извор: Телеграф.рс/ТВ Прва