Издвајамо Србија

ДАЧИЋ: Може САД да пише колико хоће – нема промене Резолуције 1244, НАУЧНА ФАНТАСТИКА да то подрже Кина и Русија

Фото: Јутјуб

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да се УНМИК неће повући са Косова и Метохије, да сматра да Косово неће постати чланица Интерпола, те да ће формирање такозване војске Косова у даљој фази наићи на неслагање западних земаља и НАТО-а.

Дачић је на Првој телевизији рекао и да не очекује да ће САД променити своју одлуку о признању Косова, али да су промениле став према дијалогу Београда и Приштине и да је за Србију најважнија ствар да се отварају врата за дијалог.

“Далеко од тога да су ствари црно-беле као што су некада биле у смислу ко су лоши, а ко добри момци. Са друге стране ја не очекујем да ће се ово овако завршити када је реч о такозваној војсци Косова, ово је тек први корак, са друге стране видите да су реакције суздржане, али очигледно је да ће то изазвати велике поремећаје”, казао је Дачић.

Министар је подсетио да је летос са дневног реда седнице СБ УН питање Косова скинуто и додао да ће сада, почетком новембра бити седница о Косову у СБ УН, јер ће Кина председавати том седницом, а једна од тема ће бити и формирање такозване војске.

Сматра да ће формирање такозване војске у даљој фази наићи на неслагање западних земаља и НАТО-а, јер би то довело до промене конфигурације присуства Кфора, које је предвиђено по Резолуцији 1244.

“Они на то немају право по Резолуцији 1244. Када је реч о УНМИК-у, може Америка да пише колико хоће – нема промене Резолуције 1244 без сагласности СБ, пошто нема око тога сагласности у СБ – то се неће ни десити. Неће се десити да УНМИК оде са Косова и Метохије. То једино може да се деси ако Русија и Кина то подрже, а то је научна фантастика”, казао је Дачић.

Министар је за ТВ Прва навео да би Американци и западне земље волели да се питање Косова заврши онако како су и предвидели, а то значи да Србија призна Косово.

“Али, Аустрија неће гласати за Косово у Интерполу, не подржава формирање војске Косова и неће гласати за визну либерализацију за Косово, што је довољно, јер у ЕУ је довољно да један гласа”, истакао је Дачић.

Упитан да ли и даље стоји при ставу да Косово више није чедо Америке, Дачић је казао да остаје и додао да они сигурно неће променити своју генералну политику у смислу тога да су признали Косово као државу.

Министар је истакао да се не може очекивати да Америка повуче признање Косова и додао да је за Србију најважнија ствар да се отварају врата за дијалог, јер до пре пар месеци Америка је имала став да нема шта да се разговара о томе.

“Ми се и даље налазимо у фази када траје дијалоиг, да ли постоје шансе за дијалог или не, о томе ће се видети у наредном периоду. Највеће препреке за успех тог дијалога се налазе у Приштини”, казао је Дачић.

Подсетио је да је дијалог у Бриселу који су Тадић и Кетрин Ештон договорили био технички дијалог, а не о политички-суштинским питањима и истакао да на Косову нема техничког питања које нема политичку позадину.

“Очигледно је да је дошло до промене, која се састоји у томе да велике силе сада подржавају договор до којег дођу Београд и Приштина и то је најважнија ствар када је реч о Америци”, навео је Дачић.

Додао је да Србију чека тешка борба, те да се ми боримо и против америчке подршке Приштини за пријем у Интерпол и навео да је сигуран да Косово неће ући у Интерпол.

Према нејговим речима, лаж је да Косово сада не сарађује са Интерполом, јер није чланица, јер како је објаснио, на Косову се налази мировна мисија УН, која има споразум са Интерполом, те тако Интерпол сарађује са Косовом преко УН.

“Ово је жеља да се уђе у систем УН на мала врата”, рекао је Дачић.

Упитан да прокоментарише изјаву министра Ненада Поповића који је затражио прекид Бриселских преговора у случају формирања војске Косова, Дачић сматра да не треба нико да излази са тим ставовима док се не консултује са председником Александром Вучићем, јер су то ствари које спадају у ред највиших државних одлука.

“Сигурно је да Србији не одговара да се прекину бриселски споразуми, Србија треба да буде конструктивна и да уложи максимум напора да се дијалог води, али има своје лимите које не може да пређе, а то значи да ако нема договора и компромиса и жеље за компромисом, Србија никада неће подлећи притисцима да призна Косово”, закључио је Дачић.

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

октобар 2018.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031