Србија

НА ДРЖАВНИХ 300.000 ДОБИЈАТЕ ЈОШ 100.000 ДИНАРА! Добра вест за ову групу грађана!

Свако новорођено дете на територији општине Лучани ће од сутра, 25. децембра, добити 100 хиљада динара, одлучили су одборници на седници Скупштине.

Овом одлуком је предвиђено и новчано давање са буџета, од 10 хиљада динара за незапослене родитеље у трајању од дванаест месеци. Одлука о повећању једнократног износа са досадашњих 30 на 100 хиљада динара је донета на иницијативу председника општине, који је пратећи републичку иницијативу за интензивне подстицајне мере рађања, ставио примат на мере повећања наталитета као стратешки циљ и наше општине.
Председник општине, Миливоје Доловић је истакао да локална самоуправа тренутно издваја највећи једнократни износ за свако новорођенче у односу на локалне самоуправе у Србији. Иначе, за подстицај рађању последњих година општина континуирано ради на реализацији низа активности и то, поред исплата накнада за прво, друго, треће и четврто дете, исплате пуне зараде запосленој мајци за време породиљског одсуства, исплате дечијег додатка, што држава омогућава, општина Лучани додатно из буџета обезбеђује бесплатан превоз за децу до осмог разреда, дарује сваку бебу од сада са 100, уместо досадашњих 30 хиљада динара , затим обезбеђује до 300 хиљада динара за биомедицински потпомогнуту оплодњу брачним паровима без деце, обезбеђује бесплатну кухињу за свако треће и наредно дете школског узраста у породици, стипендира ђака генерације, дарује вуковце и ђаке прваке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Доловић је истакао и да општина, у циљу квалитетнијих услова за живот наших најмлађих и њихових родитеља, доградњом соба дечијег вртића повећава капацитете предшколске установе у Лучанима и Гучи, непрестано ревитализује школе, спортске хале и игралишта, финансира удружење „Покрет за децу три плус“ који је орјентисан ка бризи о пронаталитетној политици и унапређењу родитељства у породицама са троје и више деце, као и да општина Лучани последњих шест година реализује пројекат личног пратиоца деци са посебним потребама, што је изразито осетљива група међу нашим најмлађим суграђанима.

Такође, током 2021. године, преко Министарства за бригу о селу, три млада брачна пара у општини Лучани су добила и домаћинства на селу, док је општина свако новорођено дете даривала са колевком за бебе и ауто-седиштем.

 

 

 

 

 

 

Извор: Рина/Ало