Издвајамо Србија

ДЕЛИЈЕ ТО НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ: Папа навалио да одржи мису на МАРАКАНИ следеће године!

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања чврсто је решио да наредне 2019. године посети Србију. Папа упоран у намери да одржи мису на „Маракани“

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања чврсто је решио да већ наредне 2019. године посети Србију, потврђено је јуче Информеру у више дипломатских извора!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како сазнајемо, папа Фрања увелико лобира да му се дозволи да током посете Београду организује велику мису за католичке вернике из Србије и региона на ‘Маракани’ или евентуално у ‘Арени’ на Новом Београду. Овај план папе Фрање, кажу упућени, не би требало никога да изненађује јер је поглавар Римокатоличке цркве у претходне три године мисе у већим европским градовима држао управо на стадионима.

Заокруживање региона

Папа је претходних година посетио све државе у нашем региону, изузев Црне Горе, Србије и Македоније.

– Фрањи је изузетно стало да посети Србију и покуша да изглади и поправи односе са СПЦ, који су деценијама нарушени пре свега због тога што Ватикан никада није осудио усташке злочине над Србима. Споран је и процес канонизације кардинала Алојзија Степинца… – подсећа један од Информерових саговорника.

Да у овим информацијама и те како има истине, индиректно је јуче потврдио црногорски председник Мило Ђукановић, који се у понедељак састао са папом у Ватикану.

– Папа Фрања посетиће наредне године три државе Западног Балкана… – рекао је Ђукановић. Иако није прецизирао које су то државе, Ђукановић је додао да није предвиђена папина посета Црној Гори, што указује да су у оптицају управо Србија и Македонија.

Нико у врху СПЦ није хтео званично да коментарише наша сазнања. Патријарх српски Иринеј је почетком ове године за ТВ Храм рекао да још није време за посету папе, потврдивши да таква идеја Ватикана постоји.

– Што се тиче жеље римског епископа да посети Србију, то су добре жеље. Србији је стало да се односи поправе и посета папе сигурно би томе допринела. Међутим, баш због тих односа, због рана које су још свеже, сматрамо да још није прилика за то… – навео је патријарх Иринеј.

Коментаришући ове наводе, верски аналитичар Жељко Ињац каже да Србија ипак још није у агенди посета папе Фрање.

Све посете папа региону
* Мађарска 1996. Јован Павле ИИ
* Румунија 1999. Јован Павле ИИ
* Бугарска 2002. Јован Павле ИИ
* Хрватска 2011. Бенедикт XВИ
* БиХ 2015. Фрања

– Велики, ако не и пресудни утицај на одлуку о посети има СПЦ. Засад је и даље став СПЦ да папа није добродошао. Од Ватикана се очекује да се огради и осуди злочине над Србима у Хрватској током Другог светског рата, а ту је питање кардинала Алојзија Степинца, чијој се канонизацији СПЦ жестоко противи – истиче Ињац, додајући да је папина посета процес који захтева озбиљне припреме.

– У СПЦ се о томе не прича, нити је то питање било на дневном реду Синода или Сабора. Не верујем да ће папа прихватити позив српских власти да Србију посети само као државник, он инсистира да у Београд дође као верски поглавар… – наглашава Ињац.

Очекиван долазак

Његов колега Драшко Ђеновић, на другој страни, оцењује да би било очекивано и оправдано да због 350.000 католика у Србији папа посети нашу државу.

– Битнији је нама Ватикан и њихов став према лажној држави Косово него папи посета Србији. О томе треба јако водити рачуна. Јер, када би Ватикан признао Косово, уследила би лавина признања ове лажне државе. Уосталом, патријарх Иринеј је већ примио кардинала Пјетра Паролина, па не видим зашто не би и папу Фрању… – закључује Ђеновић.

Папа Фрања воли стадионе

БиХ – 6. јуна 2015. одржао молитву на стадиону „Кошево“
Грузија – 1. октобра 2016. служио мису на стадиону у Тбилисију
Египат – 29. априла 2017. миса на стадиону у Каиру
Мјанмар – 27. новембра 2017. одржао мису на стадиону у Јангону
Италија – 25. марта 2017. служио молитву на стадиону у Милану

 

 

Извор: Б.Вукчевић/М.Добромировић/Информер