Издвајамо Србија

ОТКРИВЕНА ЛАЖ ВЕКА – ТИТО НАС ЈЕ СВЕ ПРЕВАРИО: Никад није оженио Јованку, ево ко је уписан у матичним књигама…

Јосип Броз Тито (фото:ЈуТјуб)
Нигде у матичним књигама није заведено да су Јосип Броз Тито и Јованка Будисављевић склопили брак

Више од 65 година, до данас, цео свет је био у заблуди – венчање првог сина народа и народности Југославије Јосипа Броза Тита и личке чобанице Јованке Будисављевић је лажирано, ексклузивно открива Курир.

Репортер Курира имао је ту срећу да међу првима отвори Титов лични архив похрањен у згради Архива Југославије у Београду. Међу милионима докумената нашао се и извод из матичне књиге венчаних од 15. априла 1952. године, заведен под текућим бројем 126 и печатом Народне Републике Србије, Народног одбора ВИИ рејона, у који су тада спадале београдске општине Чукарица и Савски венац, где, поред година рођења, порекла и националности стоји и:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Женик: Јосип Броз Тито
Невеста: Јованка БудисављевићКумови: Александар Ранковић и Иван Гошњак
Сведок: Слободан Емрековић
Матичар: Момир Јовановић

И то би некима било довољно да поверују да је брак Тита и Јованке био законски. Међутим, њихов брак никада није уведен у матичне књиге венчаних!

Ниједног трага о њиховом венчању – нема, у шта су се у току јучерашњег дана увериле матичарске службе на територији Савског венца и Чукарице. Под текућим бројем 126 из 1952. године наведени су сасвим други брачни другови, који немају ама баш никакве везе са Маршалом и његовом дугогодишњом пратиљом Јованком.

База података

Како сазнајемо, обављен је увид у књиге свих матичних подручја и откривено је да брак Јосипа Броза Тита и Јованке Броз није нигде заведен у матичним књигама.

Надлежни су прошли кроз целу базу пода базу података венчаних од 1911. године и кроз увид у похрањене матичне књиге.

Приликом увида дошло се и до сазнања да извесни Момир Јовановић, који је наводно венчао Тита и Јованку и издао оригинал извода из матичне књиге венчаних, нигде није заведен да је икада радио као матичар у општинама Савски венац и Чукарица, које су 1952. године припадале ВИИ рејону за град Београд.

Упућени верују да је један од брачних другова у свему овоме био обманут, пре свега мислећи на Јованку Броз.

Ранковић, као тадашњи други човек Југославије и кум Титов, бринуо је да се у јавности Маршал што боље прикаже. Још тада се знало да је Маршал био женскарош, са три брака иза себе и неколико ванбрачних веза. Због угледа у свету морало је да се брине и о његовом приватном животу. Зато је пао договор још раније да се Титу нађе девојка која би му била супруга.

Постоји неколико верзија како је тачно млада партизанка из Лике постала жена југословенског вође. Према једној верзији, Јосипа Броза Тита је упознала током немачког десанта на Дрвар 1944. године. Друга каже да је одмах након завршетка Другог светског рата министар унутрашњих послова Александар Ранковић затражио од својих подсекретара да му пошаљу групу девојака за рад у кабинету Јосипа Броза Тита. Довели су 50 кандидаткиња, а Ранковић је наводно одабрао пет и лично их представио Титу. Одмах му се свидела Јованка Будисављевић, која је тада имала 24 године. Следећа верзија, овог пута од бившег генерала ЈНА Марјана Крањца, каже да је Јованка додељена Маршалу већ 1945. године као хигијеничарка задужена за контролисање хране, чистоће и здравља особља. После смрти велике Титове љубави Даворјанке Пауновић 1946. године, Јованка је постала Титова лична секретарица.

Поцрвенела у лицу

Према биографу Миловану Ђиласу, ситуација је постала јасна 1951, када је Јованка јецала током Титових напада жучи и када се, непосредно пре операције, придружила забринутим члановима Политбироа. Један живописан детаљ из тог периода потекао је од анонимне жене из некадашње Титове послуге. Наводно, љубав је започела током једне филмске пројекције у Титовим личним одајама, а поменута служавка видела је Јованку када је излетела из биоскопске сале „црвена као да је неко нашминкао“ и затражила „мало воде“.

Нигде југословенства
ХРВАТ И СРПКИЊА

Иако су се обоје у Народноослободилачкој борби залагали за југословенство, било је очекивано да ће се пред матичарем изјаснити као Југословени. Међутим, у изводу из књиге венчаних код Тита је наведено да је по националности Хрват, а поље за занимање остало је празно. Код Јованке је наведено да је Српкиња, а да је по занимању капетан, службеник. Могуће и да ови подаци потврђују да у питању није аутентичан документ, већ да га је тадашња тајна служба подметнула.

 

Извор: Курир