Издвајамо Србија

О ИЗОСТАНКУ РЕАКЦИЈЕ ПУТНИКА У ТРАМВАЈУ: „Очекујете да ће неко други уместо вас, то је проблем“

Београд — Осумњичени који је напао малолетницу у трамвају је ухапшен. Њему је одређен притвор, а јавност је и даље шокирана изостанком реакције осталих путника.

Сви осуђују путнике који нису ни упозорили возача, нити позвали полицију. Да ли је изговор страх или смо као друштво огуглали на насиље?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је за Прву телевизију рекао психолог Зоран Мустеровић, вероватно је у питању страх, а била би катастрофа да је навика или постане навика да овако не реагујемо.

“Позвати полицију је био добар излаз из ове ситуације, начин на који се не супростављате директно и који вас лишава неког конфликта. То је изостало и то је проблематично у овој ситуацији. Не смемо да заборавимо околности у којима се ово догодило. То је трамвај у којем постоје људи и то потпуно различити, никакво везивно ткиво не постоји и они гледају да препусте иницијативу неком другом. Гледају своја посла, очекују да ће неко други да реагује, ваљда ће неко други, то је проблем. Очекујете да ће неко други уместо вас. Та једна одговорност се шири на све друге и онда прође тренутак кад је требало да се реагује”, навео је он.

Како је навео социолог Дарио Хајрић, није у питању огуглалост, већ страх.

“Међутим, страх није једини који нас спречава да реагујемо. Додатно, овде почињу да се плаше шта ће доћи након напада , сви се плаше шта ће се десити када дође полиција, они могу да буду оптужени за учествовање у тучи, да учествују у дугом судском процесу и да себи направе дуготрајан проблем зато што су хтели неком да помогну”, навео је Хајрић.

 

 

Извор: Б92/Прва