Издвајамо Регион

УСТАШЕ ОКУПИРАЛЕ ВУКОВАР: Аутобуси стижу цео дан, очекује се напад на Србе? (ВИДЕО)

Црнокошуљаши (фото:ЈуТјуб)

Протест против владе ће се претворити у оргијање хрватског национализма.

На иницијативу градоначелника Ивана Пенаве у Вуковару се у суботу у 14 сати одржава протест због непроцесуирања починитеља ратних злочина и због незадовољства радом државних институција по том питању.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Томислав Јосић, један од организатора и говорника на протесту, рекао је да би данас на протест требало да дође осамдесетак аутобуса, а укупно се очекује 20.000 људи.

Из Загреба су јутрос према Вуковару кренули аутобуси с демонстрантима. У једном од њих је и Жељко Сачић, који је напустио Хрватски генералски збор кад та организација није подржала протест у Вуковару.

Предсједник ХРАСТ-а Ладислав Илчић каже да је Грађанска иницијатива „Истина о Истанбулској“ организовала девет аутобуса из Загреба за Вуковар, али да аутобуси иду и из других градова.

Јосић је најавио да политичке пароле нису пожељне и да ће се одмах реаговати на провокације:

– Сити смо странака. Не требају нам страначка обележја – изјављују организатори.

Према најавама, демонстранти ће долазити с бранитељским заставама. Јосић је нагласио да ово није протест против премијера Пленковића, него протест против свих премијера до сада, „против свих који су водили разне институције, против свих који нису хтели да извуку ствари испод тепиха и нешто направе“.

Вуковарци Хрвати тврде да у том граду још живе људи одговорни за ратне злочине и силовања, а на питање како то да нису процесуирани, Јосић одговара:

– Заштићени су као медведи у зоолошком врту, има човек против којег постоје оптужбе за силовање. Зашто правосуђе верује ономе ко је то радио, а не самој жртви, то њих питајте.

Каже да су сви позвани на протест, па и Срби из Вуковара јер би свако ко је чинио ратне злочине требало за то да одговара, али да се ни до сада у Колони сећања није појавио нико од српске мањине.

На питање боје ли се можда Срби за своју сигурност Јосић одговара:

– Ми би требало да се бојимо више него они, они су то чинили.

По речима портпарола вуковарско-сремске Полицијске управе Домагоја Џигумовића, полиција очекује да ће протест протећи у мирној атмосфери те ће њени учесници углавном бити ангажовани на осигуравању саобраћајне проточности.

 

 

Извор: Блиц/К.Б.