Издвајамо Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ! Нови закон се сурово спроводи, РОДИТЕЉИ НОВЧАНО КАЖЊЕНИ јер су им ДЕЦА БЕЖАЛА ИЗ ШКОЛЕ

Прекршајни судови у Србији поднели су од почетка школске године чак 41 пријаву против родитеља чија су деца побегла са часова, открио је за Информер председник Прекршајног суда Милан Мариновић. Од овог броја, већ у четири случаја донете су правоснажне пресуде, па су маме и тате морале да плате казну од 5.000 динара

Ово је резултат ригорозне примене новог Закона о образовању, која је довела до тога да се од 1. септембра готово свакодневно пишу пријаве против родитеља ученика који неоправдано изостају из школе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ударац по џепу

Како за наш лист каже председник Прекршајног суда Милан Мариновић, за овако доследну примену закона од почетка школске године најзаслужнији су семинари и обуке кроз које су прошли сви директори и секретари у школама.

– Чињеница да је подигнута 41 прекршајна пријава за скоро исто толико радних дана од почетка школске године јасно говори да су нове одредбе Закона о основама система образовања и васпитања озбиљно схваћене.

– Четири осуђујуће пресуде на новчану казну од 5.000 динара нису коначне, јер су многи поступци још у току. Од када је почела примена закона одржали смо велики број семинара и обука са директорима и секретарима у школама, како не би било пропуста и гледања кроз прсте неодговорним ученицима и родитељима који допуштају да им деца не иду у школу. Наставићемо са интензивним радом и едукацијом надлежних лица у школама и мислим да ће цео овај процес довести до тога да деца мање беже из школа – објаснио нам је Мариновић.

Антић: Новчана казна једини лек

Председник Форума средњих стручних школа (ФССШ) Милорад Антић рекао је за наш лист да су прекршајне пријаве и новчане казне родитељима једини начин да ђаци редовно похађају наставу.
– Школе и професори немају много начина да натерају ученика да долази редовно на часове, осим прекршајним пријавама родитељима. „Ударац по џепу“ је идеалан лек, јер када једном плате казну, родитељи ће се замислити шта им раде деца. У Београду велики број одељења има више од 200 неоправданих часова годишње, што је заиста много – рекао је Антић.

Са њим је сагласан и министар просвете Младен Шарчевић, који је за Информер најавио да ће казне наставити да пљуште све док ђаци не науче да морају да иду у школу.

– Још када је почињала примена Закона, најавио сам да се више неће толерисати непотребно изостајање са наставе и да се часови више неће моћи правдати без озбиљног оправдања. Родитељи имају рок од осам дана да оправдају часове свог детета, а ако то не учине, следи прекршајна пријава и казна од 5.000 па до чак 100.000 динара у зависности од броја неоправданих часова. Са оваквом казненом политиком наставићемо и надаље, јер деца морају да иду у школу, да стичу знање, поштују наставнике и вршњаке, а родитељи су дужни да их у томе контролишу. Зато смо и увели казне за бежање са часова, за вршњачко насиље, али и за пропусте у самом раду школе – рекао је министар и открио да је најгора ситуација у Панчеву, где је и поднето највише пријава:

– Деца убедљиво највише беже са часова у Панчеву и због тога тамо и имамо значајно већи број прекршајних пријава него у било ком другом граду у Србији. Од самог почетка смо знали да је у Панчеву ситуација лоша и управо у том граду смо прво почели са применом Закона. Сигуран сам да ће ове казне значајно допринети да се ситуација поправи и у том и у свим другим градовима у Србији – јасан је Шарчевић.

Како се подносе пријаве
1. Када ученик изостане са часа, родитељима се у року од осам дана шаље обавештење да оправдају часове
2. Родитељи имају осам дана од пријема обавештења да оправдају часове
3. Уколико то не учине, директори школа пишу прекршајне пријаве против родитеља надлежном суду
4. Суд доноси пресуду, која ако је осуђујућа, подразумева опомену или новчану казну од 5.000 до 100.000 динара

Много неоправданих

Представница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић рекла је за наш лист да је радује што је поднет овако велики број прекршајних пријава за бежање са часова, јер ће казне сигурно променити однос који деца имају према школи и натерати их да долазе у школу.

– Ова 41 пријава значи да се закон доследно примењује и то је знак да наша просвета иде у добром правцу. Када родитељ ученика плати 5.000 динара зато што овај бежи са часова, онда ће следећи пут мало детаљније да се распита где му је дете у време школе. И неће му тако олако правдати изостанке за сваку ситницу. Имали смо хиљаде и хиљаде неоправданих у нашим дневницима и верујем да ће их захваљујући овом закону бити знатно мање – истакла је Јанковићева.

 

Извор: А. Црномарковић/Информер