Русија

Поново се огласили Руси: Снажна порука за Србију!

Европски фјучерси за куповину гаса достигли су данас нову највишу вредност икада од 2.267 долара за хиљаду кубних метара.

Јуче је највиша вредност достигла 2.200 долара, што је било 700 долара више него на почетку трговања истог дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је данас да се ситуација на тржишту енергената мења из дана у дан, а да је цена руског гаса за Србију договорена између председника Владимира Путина и Александра Вучића и да је Русија испунила сва обећања.

Србија ће до 1. јуна добијати гас из Русије по цени од 270 долара за 1.000 кубних метара, а на питање шта Србију чека после тога, Боцан-Харченко је рекао да о тачној цени нико не може да говори и да то у овом тренутку не знају ни представници “Србијагаса“ ни “Гаспром Њефта“ јер се, каже, ситуација стално мења.

– Наша заједничка прогноза је да ће Србија имати повољно решење. Ситуација са енергентима и ценом гаса се мења у току једног дана, а све зависи од развоја догађаја – рекао је Боцан-Харченко за К1 телевизију.

На питање о санкцијама запада и коју је цену Русија спремна да плати, амбасадор је навео да из Свифта нису искључене све руске банке већ оне за које, каже, на западу сматрају да финансирају и помажу војне активности Русије у Украјини.

Навео је да Русија уместо Свифта има свој систем који ради и због чега, каже, нема штетних последица.

Говорећи о најављеном новом пакету санкција против Русије, односно против одбрамбеног сектора, Боцан-Харченко је рекао да је то тежак пакет санкција и да се очекују штетне последице, али да се одбрамбени систем те земље ослања на своју технологију и ресурсе и да је тај сектор у последњих година остварио највећа достигнућа и да је самосталан од спољних фактора.

На питање како данас живи просечна породица у Русији, амбасадор је казао да се у Русији живи пристојно и да неће бити смањења плата, као и да се не сећа периода у историји Русије када није била под санкцијама запада.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srijadanas.com