Србија

МИШКОВИЋ И КОСТИЋ ХОЋЕ СВУ НАЈБОЉУ ЗЕМЉУ САМО ЗА СЕБЕ: Министар Недимовић прозвао најбогатије српске тајкуне!

Фото: Јутјуб

Моћни тајкуни у сарадњи са опозицијом лобирају против новог закона о пољопривредном земљишту како би се докопали имовине највећих пољопривредних комбината, каже министар Недимовић за Информер

Најмоћнији српски тајкуни Мирослав Мишковић и Миодраг Костић хоће да се докопају имовине највећих пољопривредних комбината и зато у сарадњи са опозицијом лобирају против измене новог закона о пољопривредном земљишту, рекао је за Информер министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
Према његовим речима, власници „Делта холдинга“ и „МК групе“ у спрези са опозиционим партијама траже да се забрани куповина земљишта не само за странце, већ и за домаћа правна лица која буду оснивана у будућности.
Тако би они, практично, остали једини потенцијални купци најбољих српских комбината и најквалитетније земље.

Уклањање конкуренције

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар Недимовић објаснио је да би променом закона „под њиховим условима“ тајкуни уклонили практично сву конкуренцију и постали монополисти у области пољопривреде.

– Циљ је да се спречи било каква фер тржишна утакмица и да ово мало преосталих комбината са значајним обрадивим површинама земљишта заврши у рукама тајкуна. Ту мислим на „Делта холдинг“ и „МК групу“, исте оне који су кроз приватизације од 2000. дошли у посед више од 120.000 хектара најквалитетнијих ораница – рекао је Недимовић за наш лист.
Наводећи да свако мора да се поштено избори за своје место на тржишту, он је објаснио и какве би последице имала Србија када би се забранило новим фирмама да инвестирају у пољопривреду

– Катастрофално би било када би забранили било којој новој фирми да инвестира у пољопривреду. Нова улагања доносе нове технологије, нова тржишта и нова радна места. Израда Закона по мери појединаца је историја! Свако се мора поштено изборити за своје место на тржишту и држава ће то омогућити – објаснио је министар.

Са њим су сагласни и пољопривредни стручњаци, који тврде да моћне компаније улажу огроман капитал, али да гледају само своју корист. Због тога, како кажу, нико нема право да држи монопол над српском земљом. Маријан Ристичевић, председник Одбора за пољопривреду, каже да је опозиција љута јер је њихов циљ да тајкуни имају ексклузивно право на пољопривредно земљиште.

– То што они бојкотују нови закон је криминал и класичан монопол. Сви добро знају да су разни тајкуни после 2000. године купили укупно 300.000 хектара земље, а да су међу њима предњачили Костић и Мишковић. Међутим, тајкуни немају ексклузивно право на земљиште у Србији и то мора да буде јасно! Очито је да они који су све покуповали у доба приватизације желе да буду главни у свему и да узму све што је вредно у нашој земљи – додао је Ристичевић.

Јасан циљ

Професор Пољопривредног факултета Ђорђе Гламочлија каже да је Мишковићу и Костићу основни циљ да се докопају ПКБ.

– ПКБ има веома плодно земљиште, налази се низ две велике реке, што омогућава добар систем за наводњавање. Ту је и добра путна мрежа, што је врло примамљиво за моћне компаније које имају капитал. Не би ваљало да овај комбинат падне у руке тајкуна, већ треба да остане под контролом државе – каже Гламочлија.
Он објашњава да би велике компаније у овом комбинату производиле само оно што је њима исплативо, али не и оно што је најпотребније за друштво.

– Велике компаније само гледају своју корист и зараду. Јер ви кад продате неко предузеће не можете да утичете на то чиме ће се даље бавити и како ће располагати том имовином. Зато је врло важно да држава управља ПКБ-ом, који је главни комбинат за производњу основних животних намирница – каже Гламочлија.

Извор: Informer.rs