Регион

ЗАПАД У ПАНИЦИ! Скопље је ново руско упориште: Спрема се нова Република Српска у Македонији

Амерички аналитичар Јануш Бугајски изјавио је да је Скопље ново руско упориште на Балкану као и да Кремљ рачуна на то да ће Македонија постати нова Република Српска.

– Ако буде блокиран македонски пут ка западним институцијама, националне тензије ће порасти у целом региону. Кремљ ће уложити додатну енергију да угрози крхка демократска достигнућа на Западном Балкану, а ЕУ и НАТО ће бити све даљи – казао је амерички аналитичар Јануш Бугајски за подгоричку „Побједу“, преноси РТЦГ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, ниска излазност на референдуму у Македонији довела је у питање споразум с Грчком, али и отворена врата НАТО-а и ЕУ.

– Ако споразум не буде подржан, земља ће бити све више изложена етничкој радикализацији, регионалној нестабилности и мешању Москве. Једини излаз (премијера Зорана) Заева може бити позивање на ванредне изборе у новембру, иако то само по себи представља ризичан предлог с обзиром на то да су националисти охрабрени бојкотом референдума – рекао је Бугајски.

Он је оценио и да ако председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи постигну споразум о промени граница, неки албански лидери и на Косову и у Македонији могу да виде шансу за даљу етничку хомогенизацију и повезивање територије.

– Национализам, сепаратизам, учиниће државу веома подложном утицајима Русије. Москва у Македонији види своје упориште за борбу против НАТО-а и ЕУ. Кремљ може рачунати да би Македонија могла да прерасте у другу Републику Српску – оценио је Бугајски.

 

Извор: Tanjug