Србија

ПРИШТИНА ИМА ПЛАН, ВУЧИЋ ЗАПРЕТИО: РЕАГОВАЋЕМО!

Нови заплет уместо коначног расплета или косовска партија покера у којој пораженом следи „тешка батина“. Тако би се, укратко, могла описати ситуација у коју су ових дана доспели Београд и Приштина, заједно са западним посредницима, у покушајима да отпетљају косовски чвор. Чини се да у тој игри Приштина покушава да блефира, Београд наслућује блеф и подиже улог, а Запад пропушта и овај круг да утиче на игру. А улог је – регистрација возила.

При том, цела заврзлама дешава се у тренутку када је ту „иза угла“ 24. фебруар наредне године, кад би, према плану САД и ЕУ, требало да буде потписан први споразум. Или ће тада радити „тешка батина“? Како год, кључно питање је: Ако је немогућ договор око регистарских таблица, како ће бити могуће склопити га око далеко озбиљнијих, државотворних ствари?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И поред упозорења и увијених претњи званичника Сједињених Америчких Држава, попут специјалног изасланика Габријела Ескобара, и Европске уније, Курти је решио да по сваку цену тера инат и изгура своју замисао.

Истовремено, Запад оцењује да Косово „има легитимитет“ за такву одлуку, али „да су спорни рокови“. Упозорава се на тензије, због чега. чини се, Курти још јаче контрира Београду.

О томе је говорио и председник Србије Александар Вучић, који је открио да је Србија пре неколико дана добила демарш, акт, ставове земаља Квинте (САД, Немачка, Француска, Велика Британија и Италија) и ЕУ.

У њему се, ако је судити по Вучићевој реакцији, баш и не осећају критички тонови који су упућивани са Запада претходних дана.

Демарш Квинте и ЕУ
– У том акту, у једном одељку, пише да треба да разумемо да је косовска акција око таблица легитимна, али да постоји забринутост када је реч о роковима за примену – навео је Вучић.

Како је казао, он је на то одговорио да није истина, и да се на овај начин обмањује јавност. Србија, како је рекао, прихвата КС таблице које су статусно неутралне.

Како је објаснио, идеја Приштине је да пусте КМ таблице ка централној Србији, а да онда, углавном на Јарињу и Брњаку, онемогуће их да се врате, да им не дају да више икада уђу на територију КиМ.

Приштина има план
– Али нису размислили шта тиме производе. Не знам да ли ће им неко замерити, а овде ће се реаговати. Неће бити понављања 2004. године нити било каквих сличних акција против српског народа – навео је Вучић.

И из његових речи било је јасно да су Београд и Приштина никад даље од договора.

Поводом француско-немачког предлога за решење кососвског проблема, а на питање да ли има простора да се захтеви према Београду промене, и какве би последице могла да очекује Србија, рекао је да је „наша позиција је таква да нам је простор ограничен микронима“.

– Ми смо данас на седници разматрали француско-немачки предлог подржан од стране САД и у року од 24 сата смо их упознали са одговором који смо саставили. У року од 24 сата ћемо им упутити одговор. Ми смо спремни да наставимо преговоре, али постоје ствари које нисмо спремни да прихватимо и у томе смо у том плану упознали њихове представнике. Не бих улазио у детаље – рекао је Вучић.

Вучић је рекао да у плану, који је понуђен Србији, пише да су „свесне стране да су неповредивост граница и поштовање територијалног интегритета и суверенитета основни услов за мир“.

Следи нам тешка батина

– И пазите „обе стране ће се водити циљевима и принципима предоченим у повељама у УН, нарочито у оним које се односе на суверену једанкост свих држава, на поштовање њихове независности, аутономије и територијалног интегритета“. И ви се питате да ли се то неко шали или шта? А од нас траже да управо погазимо те принципе, да бисмо дошли до њихових принципа? А ако не буде, онда следи тешка батина, па добро – рекао је Вучић.

У том плану се, како је раније објављено, тражи од Србије да одобри улазак допусти улазак Косова у све међународне институције и Уједињене нације. За то, добила би брзи улазак у ЕУ, и вероватно значајне економске користи.

Раме уз раме са тим обелодањен је и план којим су квинта и ЕУ орочили 24. фебруар 2023. као датум за потписивање договора и крај прве фазе косовског чвора, или ће у супротном следити „тешка батина“.

Узимајучи у обзир сва дешавања, директор Центра за регионализам Александар Попов каже за „Блиц“ да потенцијал за немире и сукобе постоји и да је 24. фебруар као рок нереалан са обзиром на стање на терену.

– Ни једна ни друга страна није припемила јавно мњење за то. Шта више, свака има максималистички захтев, Курти пристаје само на независност, а Србија то одбацује и тражи формирање Заједнице српских општина. Ако Приштина почне да предузима мере, заиста може да дође до проблема. Питање је да ли су тога свесни Мирослав Лајчак и Ескобар, вероватно јесу, а тим пре не могу да схватим да не успевају Куртија да натерају да помери рокове – напомиње Попов.

Све то је, сматра он, велика препрека за договор.

– Не видим ни да се ишта ради на ЗСО. Ствари се компликују, уместо да се ствара атмосфера која би претходила решењу. Ове напетости најмање погодују томе, осим ако се нешто не дешава иза завеса. Био би корак напред да су ускористиили прилику да Курти промени мишљење – оцењује Попов.

Затезање конопца пред пуцање
Бивши дипломата Срећко Дјукић каже за Блиц да сведочимо затезању конопца до пред пуцање, и напомиње да се то обично дешава пред неки крупан догађај.

– Не бих искључио да смо близу договора, али ни да смо на ивици провалије, а то значи да су преговори пропали и да до њих у скорије време неће доћи. То онда значи да ће доћи до употребе штапа, а да шаргарепе неће бити. Пре бих се кладио на то да смо близу решења, можда зато јер сам увек оптимиста – каже Ђукић.

Он оцењује да је француско-немачки план на први поглед неповољан за Србију.

– Али ако се лепо осмисли, онда то може да се преокрене. Ако се улазак Косова у УН услови хитним уласком Србије у ЕУ онда би тада Србија прешла на страну оних који решавају питање Косова. Све то, уз обавезну клаузулу о заштити културног и црквеног блага на КиМ и огромну финансијску надокнаду – закључује Ђукић.

Шта пише у споразуму који спомиње 24. фебруар?
Наводни детаљи сценарија за споразум Београда и Приштине, који су сачинили САД и ЕУ, процурели су у јавност путем медија „Албаниан пост“. Кључне ставке предложеног плана:

– Рок за прву фазу договора је 24. фебруар, иначе датум прве годишњице почетка руске агресије на Украјину

– Србија за сада не би мењала Устав

– Косово би морало да крене у формирање ЗСО

– ЗСО би била гаранција за српску заједницу, али би била део законодавства Косова

Међусобно признање не би било део ове фазе – Ако се постигне договор, „награда“ је финансијски пакет

– Ако договора не буде, следи „тешка батина“ за ону страну која би ометала договор

 

 

Извор: Блиц