Србија

БЕЛА KУГА УЗИМА ДАНАK И ТОKОМ ОВЕ ГОДИНЕ! За осам месеци нестао град величине Лознице

У Србији се од јануара до августа ове године родило 25.760 људи мање него што је умрло, чиме је поновљен црни рекорд из прошле године. У првих осам месеци 2018. рођено је 41.394, а умрло 67.154 људи

Србија је током првих осам месеци ове године изгубила чак 25.760 становника, што значи да је нестао читав један град величине Лознице, поражавајући су подаци Републичког завода за статистику (РЗС)! Према њиховој најновијој статистици, од јануара до августа 2018. рођено је 41.394, а умрло 67.154 људи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уколико се оваквим темпом настави, према проценама, до краја године имаћемо чак 39.000 становника мање. Тиме ће бити поновљен, а можда и оборен црни рекорд у негативном прираштају из 2017, када је „изумрло“ 38.875 Срба. Посебно брине то што су се, упркос бројним популационим мерама, ове године родиле 302 бебе мање него прошле.

Дугорочне мере

Министарка без портфеља задужена за популациону политику Славица Ђукић Дејановић каже за Информер да је и даље присутан негативан тренд у разлици између умрлих и рођених у Србији.

– Према статистици, Срба је свакодневно за 107 мање. Kада упоредимо податке из ове и прошле године, током првих осам месеци 2018. рођене су 302 бебе мање него у истом периоду 2017. Имамо и незваничан податак да је та бројка за првих десет месеци била око 550 беба мање. Ако је нешто за утеху, бар се број умрлих смањио, што је један корак ка бољитку. Ипак, сачекаћемо крај године, када будемо имали целокупне податке – каже Ђукић Дејановић и додаје:

– Свакако, демографска слика која је деценијама присутна у нашој земљи у којој смо губили читаве градове не може се поправити преко ноћи. Улажемо све напоре, спроводимо све потребне популационе мере и очекујемо да ћемо резултате добити кроз неколико година. Према демографима, за такав пројекат је потребно десет година, али ја сматрам да ће бити и мање – истиче министарка.

Демограф Горан Пенев наглашава да ови алармантни подаци само потврђују тезу да Србија сваке године изгуби један мањи град. Он напомиње да је прерано да популационе мере већ сада покажу било какав резултат.
– Овако је већ годинама уназад, а нови подаци показују само да се тренд негативног прираштаја наставља. И увек дођемо до тога да имамо недовољно рођене деце. Kада упоредите статистику, видите да из године у годину има све мање беба, са по којим месецом изузетка. У исто време, број умрлих варира. Проблем је у томе што старимо као нација и што нема ко да нас наследи. Добро је што постоји популациона политика државе, али не можемо очекивати да се након доношења ових мера преко ноћи роди на хиљаде беба-објашњава Пенев.

Свест о потомству

Према његовим речима, потребно је да се активно следе ове популационе мере и да се изједначи број рођених и умрлих.

– Да би се то десило, морамо да повећамо рађање за скоро две трећине. И за то је потребно време, односно године. Али и свест грађана да треба оснивати породице и радити на потомству – наглашава наш саговорник.

 

Извор: Informer.rs