Издвајамо Србија

Фирма из Кладова нуди посао са платом од 650 евра и пријавом, ово су услови

Фабрици је потребно 60 радника, просечна бруто плата је 900, што је око 650 евра нето, сви запослени су пријављени и уредно им се плаћају сви порези и доприноси. Иако оваква понуда за посао звучи примамљиво, конкурс у „Бродоградилишту Кладово“ стално је отоврен, јер – заинтересованих нема.

– Стално је отворен оглас за пријем још 60 радника – варилаца и бродомонтера. Међутим, радника нема, па смо принуђени да се сналазимо, у сарадњи са сличним компанијама – каже Миленко Леповић, директор „Бродоградилишта Кладово“ које од 2009. године послује као део холандске компаније „Гебр де Јонге“, пишу „Вечерње новости“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зато фабрика „увози“ раднике из иностранства.

– У „Бродоградилишту“ је упослено 384 радника, од којих су 170 држављани Румуније – каже Леповић.

Како додаје, да у овој кладовској фирми чистачица месечно зарађује око 40.000 динара, док просечна бруто плата износи близу 900 евра (нето око 650 евра). Упркос томе, радника – нема.

– Ове године, уговорили смо производњу и испоруку 12 танкера – наводи Леповић и додаје: „Али, да имамо довољно квалификованих радника, могли бисмо одмах да потпишемо уговоре за још 10 таквих бродова, јер нам производни капацитети то у потпуности омогућавају“.

Када због потребе посла морају хитно да обезбеде додатну радну снагу, објашњава саговорник „Вечерњих новости“, у помоћ позивају друга бродоградилишта.

Радници из Индонезије и Турске

– Донедавно је у кладовском „Бродоградилишту“ радило 34 радника из Индонезије – наводи Леповић.

Према његовим речима, сада се посао поново нагомилао, па ових дана очекује да у помоћ притекне још 22 радника из Турске.

Како би се посао обавио на време, ова фирма је принуђена да део послова даје и другим бродоградилиштима у Србији.

„Примамо све који хоће да раде“

– Пазите, ко год изрази жељу да ради овде, ми га примамо – објашњава директор „Бродоградилишта“ и додаје да тај посао није за свакога.

Како каже, посао јесте тежак, јер се ради у три смене, 365 дана у години.

Сваки дан долазе из Румуније на посао

– Тежак је посао – признаје Николае Тобеску, пословођа бродомонтера за израду крме, који у Кладово свакодневно долази на посао из румунског Турну Северина.

– Ради се лети и зими, по сунцу и снегу… Ја сам овде већ више од 10 година – наводи он.

Ипак, Тобеску о плати не прича. Каже само да је задовољан. Исти одговор даје и од његово земљак Јон Враштар, заваривач, који на посао у Кладово долази из румунске Оршаве.

– Некада је и у Оршави радило бродоградилиште, али је угашено – кратко, не желећи да губи драгоцено време, казује Враштар.

– Овде радим већ неколико година и изузетно сам задовољан – објашњава он.

У „Бродоградилишту“ ври као у мравињаку. Свако зна свој посао, а запослени делују као добро уигран тим, пишу „Новости“.

– Тако је, како је – оцењује Леповић.

– Можемо само да наставимо да се боримо и радимо. Нама плату нико неће поклонити. Једноставно, морамо је зарадити – каже он.

Надају се приливу наших

За сада се сналазе „увозом“ радника из Турске и Индонезије, али Леповић се нада да ће уговор који су потписали са Техничком школом у Кладову о дуалном образовању, ипак, помоћи овој фирми да у скорије време добије толико потребан број радника.

– Фале нам вариоци, али ви једног таквог радника можете, ако прионе на рад у нашој фирми, за тај посао да оспособите за неколико месеци – наводи Леповић и додаје да је већи проблем са бродомонтерима, јер се један добар радник ове струке „кали“ најмање пет година.

У „Бродоградилишту“ су зато ангажовани радници из Румуније. Свакога дана, они пређу Дунав и из своје земље, чланице Европске уније, долазе на посао у Кладово.

Недавно је ова фирма расписала оглас за пријем радника, а када су добили списак заинтересованих за посао, почели су да позивају оне који су се пријавили на конкурс.

– Када смо већини заинтересованих казали да очекујемо да се сутрадан у шест сати ујутру јаве на посао, већина је одговорила да им је „превише рано да устану у то време“. Невероватно, али истинито – у чуду је Леповић.

 

 

Извор:  Вечерње новости