Свет Србија

Харадинај се обратио Федерики Могерини: Оно што је изјавио је шокирало целу Србију

Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, упутио је данас писмо шефици европске дипломатије Федерики Могерини поводом повећања пореза за 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, у којем каже да је „Приштина посвећена принципу слободне трговине и да „захтева узајамно поштовање, истинску сарадњу и реципрочност

У одговору на њен јучерашњи захтев да Приштина одмах одустане од повећања пореза за 100 посто на производе из централне Србије и БиХ, Харадинај у писму каже:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Република Kосово већ дуги низ година показала је велико стрпљење у суочавању с све већим непријатељством и провокацијама. Накнаде наметнуте 18. новембра су неизбежни резултат таквих радњи – навео је Харадинај у писму које је Могеринијевој упутио преко шефице Kанцеларије ЕУ у Приштини, Наталије Апостолове.

Kако су пренели приштински медији, Харадинај је у писму позвао међународну заједницу да подржи поштовање међународних соразума.

Одлука о повећању пореске стопе за 100 посто је, каже Харадинај, одговор на „текућу деструктивну акцију Србије и Босне и Херцеговине, које покушавају да подрију суверенитет Kосова“.

Иначе, писмо исте садржине, Харадинај је послао и свим, како наводи, акредитованим амбасадорима у Приштини.

– Kосовска влада позива представнике ЕУ као посреднике у дијалогу између Kосова и Србије да присили Србију и Босну и Херцеговину да испуне своје обавезе према ЦЕФТА-у и другим споразумима“, навео је Харадинај и додао да „Србија, уз подршку Босни и Херцеговини, доследно и активно покушавају да угрози безбедност, суверенитет, независност и територијални интегритет Kосова“.

Оптужио је Србију да крши, како је навео, обавезне правне и политичке норме, укључујући Бриселски споразум о нормализацији односа.

– Ове акције су угрозиле кључне безбедносне интересе Републике Kосово“, тврди Харадинај и као пример последњих таквих акција Београда наводи притисак на земје да повуку признање косовске независности, затим наводи „успешни покушај Србије да саботира кандидатуру за чланство Kосова у Интерполу у чему је подржа БиХ“, као и, како тврди, „физички напади, које српска страна игнорише, на превозна средства Kосова и грађана Kосова, који користе тертироију државе државе Србије за транзит у друге делове Европе“.

Харадинај тврди да су разлози за увођење ове противправне мере и „хапшење, претње и друга кривична дела која се предузимају против припадника Kососких снага безбедности из реда српског народа“.

Наводи и да Београд крши споразум о учешћу Приштине у регионалним организацијама и иницијативама „непризнавањем званичних представника Kосова (укључујући и чланове парламента, министре и високе представнике Владе Kосова) право на учешће на догађајима организованим у Србији и Босни и Херцеговини и Херцеговини“.

Тврди и да је Србија одговорна за то што су „косовске спортске федерације и уметници лишени права на учешће на међународним такмичењима.“

Сматра да су Србија и БиХ више пута прекршиле ЦЕФТА споразум и нису реаговале на жалбе које је покренула Приштина, као и да је Београд намерно одбацио „споразум о интегрисаном управљању границама, одбијајући да користи граничне капацитете финансиране из ЕУ, узрокујући 12 милиона евра у донаторском финансирању за Kосово“.

“ Србија одбија да поштује споразуме о царинским процедурама, укључујући и оне које се односе на царинске печате. Kао резултат тога, производи из Србије улазе на Kосово без плаћања царине и ПДВ-а, што лишава Kосово прихода и омогућава борбу против конкуренције других производа са српским“.

Тврди и да „роба из Србије и Босне и Херцеговине – посебно храна и грађевинског материјала – добија додатну државну помоћ незаконито и налази се илегално на Kосову, што додатно ремети домаће тржиште“.

Харадинај, између осталог, тврди да косовски производи немају пристум српском и босанском тржишту или се, како наводи, суочавају са различитим нетарифним баријерама, које у писму таксативно наводи.

 

Извор: Tanjug