Издвајамо Свет

НА САМО 500 КМ ОД БЕОГРАДА: Фали им на хиљаде радника, почетна плата преко 2.000 евра, БЕСПЛАТНИ смештај и храна!

Фото: Pixabay.com

Лекарска комора је изнела податке да је тренутно упражњено 300 радних места за лекаре. Показало се такође да млади лекари не желе да проведу свој радни век у болницама, већ су у потрази за краћим и флексибилнијим радним временом.

Лекарска комора Аустрије упозорава на мањак лекара у болницама и предвиђа да ће се ситуација још више погоршати уколико се нешто не предузме по овом питању.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Харалд Мајер, начелник организације која окупља запослене лекаре, указао је на старосну структуру лекара запослених у болницама указујући да ће 25 процената њих у наредних десет година отићи у пензију, што представља „губитак“ од 6400 медицинара.

Лекарска комора је изнела податке да је тренутно упражњено 300 радних места за лекаре. Показало се такође да млади лекари не желе да проведу свој радни век у болницама, већ су у потрази за краћим и флексибилнијим радним временом.

Велике разлике у заради

Разлике у заради су велике. Док специјалисти у Србији имају шансу да зараде до 900 евра месечно, аустријске и немачке болнице врбују почетним платама од око 2.200 евра месечно! Поред тога, у многим случајевима нуде смештај и њима и њиховим породицама.

За многе млађе лекаре услови рада нису довољно атрактивни, те недостају флексибилнији модели радног времена , јер је веома тешко да се уклопи каријера рада у болници и породица и деца.

Одлив лекара, преобилна администрација

Подаци показују да је од 2003. године из Аустрије у иностранство отишло укупно 7000 лекара.

Статистички подаци показују да се 1500 особа годишње уписује на студије медицине, а само 1300 завршава студије, док тек 900 лекара остаје у Аустрији.

Мајер је затражио смањење бирократије у оквиру лекарског посла, будући да лекари у болницама проводе 40 процената свог времена у администрирању и писању документације.

Он је такође због претрпаних амбуланти затражио да се прилив пацијената боље регулише, те да се пријем у амбулантама омогући само особама које имају упут и у хитним случајевима.

Успостављање максималног радног времена за лекаре од 48 сати у недељи поздравили су чланови Лекарске коморе и додали да се ради о важном кораку за растерећење медицинара.

 

 

Извор: Б92/Д.С.