Издвајамо Србија

СРПСКИ НЕЋЕ ДА ГОВОРЕ: Мађарски студенти тужили Правни у Новом Саду јер немају пријемни на свом језику! Ево каква је ПРЕСУДА!

Виши суд у Новом Саду утврдио је да је Правни факултет у Новом Саду поступио дискриминаторски када је ове школске године увео обавезу да студенти који полажу пријемни испит на мађарском језику имају обавезу да после положеног пријемног полажу и српски језик, писмено и усмено.

Правном факултету овом пресудом се „забрањује понављање ове радње дискриминације“. Пресуда је донета на основу тужбе невладине организације Савеза мађарских ученика Војводине. Та организација први пут је тужила новосадски Правни факултет 2015. године због, како је тада наведено, дискриминације, односно онемогућавања студената да полажу пријемни на матерњем језику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Почетком ове године Апелациони суд у Новом Саду обавезао је Правни факултет да убудуће организује пријемне испите и на језицима националних мањина уз оцену да је Правни факултет, одбијајући да то учини, поступао дискриминаторски.

Потом је у правоснажној пресуди наведено да је Правни факултет у Новом Саду поступао дискриминаторски према припадницима мађарске националне мањине јер им није омогућио полагање пријемног испита на мађарском језику за претходне три школске године.

На тај начин Апелациони суд је преиначио пресуду Вишег суда, који је претходно одбио тужбени захтев Савеза мађарских ученика Војводине.

У међувремену Правни факултет је омогућио студентима на мађарском језику да полажу пријемне испите на матерњем језику, уз обавезу провере знања српског језика. То је за Савез мађарских ученика Војводине био нови повод за тужбу, коју је Виши суд у Новом Саду уважио.

Декан Правног факултета др Бранислав Ристивојевић није желео у уторак да коментарише ову пресуду, како је рекао, све док је не буде имао у рукама.

У Будимпешти само на мађарском

Како смо сазнали у Самоуправи Срба у Будимпешти, Срби у Мађарској могу да се школују на универзитетима у Будимпешти и Сегедину и то за васпитаче, наставнике и професоре српског језика. Немају шансу да на српском језику стекну диплому физичара, правника или неких других профила.

 

Извор: Курир.рс/Новости