Издвајамо Регион

ЂУКАНОВИЋ КОНАЧНО ПРИЗНАО ИСТИНУ: Црногорци су Срби!

Није изненађујућа чињеница да је председник Црне Горе, Мило Ђукановић, више пута чинио потезе који су били у супротности са интересима Србије.

Црна Гора је 2008. године признала независност Косова, иако није било никакве конкретне користи од тога за њихову државу. Иако се и посто становништва Црне Горе противило тој одлуци, „велики владар “ је донео коначну одлуку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Често је у медијима за противнике његове политике, као и медије који га не подржавају, причао да су инструисани из Србије.

Врхунац свега је што је Ђукановићев режим често вршио притисак на Српску православну цркву, у покушају да као врховну црквену институцију постави неканонизовану црногорску цркву.

Последњи у низу покушаја је и нови закон о верским заједницама којим је пробано да сви храмови саграђени пре 1918. године пређу у власништво државе.

Иначе, једна од најскандалознијих изјава коју је дао је била и она о Гаврилу Принципу где је рекао да је његово убиство Фердинанда било терористичко дело.

Међу првима је потрчао да подржи улазак Косова у Интерпол, али изгледа да његов глас није био тако цењен и утицајан.

Сетимо се само како је председник Црне Горе, пре само годину за подгоричку „Побједу“ рекао да „Срби у Црној Гори не могу бити третирани као дијаспора и то не зато што су већина њих постали Срби у политичким процесима деведесетих, него првенствено због тога што су и они и сви њихови преци рођени у Црној Гори“.

Председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Иван Костић тада је изјавио да је лидер владајућег ДПС-а Мило Ђукановић изјавом да Срби у Црној Гори не могу бити третирани као дијаспора потврдио да су преци данашњих становника Црне Горе били Срби, што значи да је он добро упознат са чињеницом из 1905. године када се 90 одсто становника тадашње Кнежевине Црне Горе изјашњавало да су Срби.

– Ђукановић је такође напокон признао да Срби у Црној Гори нису дијаспора, већ конститутиван народ, чији су припадници и формирали Црну Гору. Први властодржац из породице Петровић, владика Данило Петровић потписивао се као војводић српске земље, навео је Костић тада у писаној изјави за медије.

Према његовој оцени, Ђукановић је свестан да од „политичког пројекта монтенегризације грађана Црне Горе нема ништа, па припрема маневарски простор за неке нове геополитичке прилике на Балкану“.

– Због свих ових Ђукановићевих тврдњи, осуђујем однос црногорских државних органа према личним и колективним правима које Уставом и законима припадају грађанима српске заједнице у Црној Гори у очувању њиховог националног идентитета, навео је Костић.

 

Извор: srbijadanas.com