Издвајамо Регион Србија

ГОРДАНА ЈЕ ДИПЛОМИРАЛА У АЛБАНИЈИ И ОТКРИЛА СВЕ ДЕТАЉЕ: Рама је шпијун и наркоман, обавештајна служба је снажна, шиптари су…

Еди Рама (Фото: Јутуб)

Гордана Дорословац је прва Српкиња која је дипломирала албански језик и књижевност на Факултету за ски језик, књижевност, историју, географију и туризам на Универзитету у Тирани.

Она је прошле године дала интервју у коме говори о Албанији, Албанцима, како онима у матичној држави тако и онима на Косову, али и открива тајне Едија Раме, Велике Албаније…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

О Албанији

После пада Енвера Хоџе и доласка демократије за коју Албанци тврде да је то био само мало промењени облик диктатуре.

Мало дужи је ланац, подкупљивији је свет, гори су услови били за просечне људе, улице су биле прљавије, са демократијом је дошла дрога.

Албанску мафију су између осталих формирали Енглези.

Ко су Албанци

Албанци су настали од исламизованих арбанашких племена и локалног становништва.

Постоје Геге и Тоске, геге су на северу Тоске на југу. Геге углавном личе на Албанце са Косова, нпр на Харадинаја… Не личе на Тачија. Тачи је Црногорац.

Геге углавном имају белу едемичну кожу. Пуна је наранџастих пега, код њих је доминантан црвенкасти ген. Они су доведени из квкаске Албаније.

На југу су Тоске. Људи су високи, белопути, лепи, већином високо образовани.

Геге и Тоске говоре сличним језиком. Међу њима постоји ривалство јер је тоска дијалект доласком Енвера Хоџе постао службени језик. Он је био веома висок, леп, био је песник.

О Едију Рами

Еди Рама, председник Албаније, је велики страствени коцкар који је захваљујући томе ушао у мрежу енглеске обавештајне службе. Знали су које су његове слабости. Помало се дрогира. Људи га презиру јер сматрају да је човек склон пороцима. Његова породица је била православне вероисповести али су од скоро католици. Његова породица потиче од Цинцара, а они су потом прешли у католичанство.

Цинцари су одувек поштовали своју религију. Православне цркве су уништаване, а православна црква у Тирани је годинама коришћена као магацин. Када смо 1992. дошли у Тирану то је био неки смрдљиви простор без врата. Гледали смо како се то изграђује од 1993.

У то доба је у Тирану стигао садашњи архиепископ који је иначе Грк, а Албанци га баш због тога не воле. Он је повео своје сараднике који су имали рок шест месеци да науче албански језик.

О албанском језику

Граматика албанског језика је направљена тако што су покупљене најтеже ствари из латинске граматике, руског језика конкретно падежна промена, герундив који задаје муке свим студентима енглеског, и италијанског. То је измишљена граматика која је изузетно тешка. У речима има око 6.000 турцизама.

Албанија је до скоро била свет мушкараца. Жене су после рата и у време Енвера Хоџе су постале званично равноправне. Али Албанија је патријахално друштво у коме је основна фунцкија жене да буде домаћица, мајка и супруга. Жена ће прво послужити мушкарца па ће онда сести за столом.

Жена углавном неће седети када мушкарцу дођу гости. Мужевљева породица се беспоговорно поштује. Отац је глава породице, ако је отац уда она нема права да се разведе осим ако јој не дозволи отац или брат.

Најјача веза у албанском свету је између брата и сестре. Сестра је била та која је бринула о браћи, неговала, чувала, беспоговорно слушала.

Однос Албанаца из Албаније према Албанцима са Косова

Албанци из Албаније да би дефинисали Албанце са Косова користе реч – маљок. То у буквалном преводу значи сељачина. заправо означава човека који је сишао са планине, а није свукао и корене са планине.

Не поштоју их много. Велика је разлика између албанског језика који се говори у Албанији и на Косову. Албанцима са Косова им треба по 6 месеци да би могли нормално да прате телевизију, да нормално комуницирају.

Албански са Косова је доста груб језик, има доста срспких речи.

О школама и факултетима у Албанији

Ако причамо о Албанцима пре 2000. године школе су им биле организоване по француском или тачније по руском исстему школовања. Биле су веома захтевне, строге и веома јаке. Њихова деца нису могла да се сматрају за будуће интелектуалце уколико до краја основне не владају барем са два светска језика.

Осим Албанског сви су течно говорили енглески и италијански.

После доласка демократије и Саљи Берише квалитет школа је опао. Професори су били бедно плаћени. У комунизму су били и више него пристојно плаћени. Од 1992. до 1995. професор универзитета је имао 80 долара плату. Једва су састављали крај са крајем. Ђаци их нису слушали.

Данас су албански професори боље плаћени, сада су плате негде око 250 евра. Просечна плата у државној служби је око 350 евра. У Албанији су се повећали драстично трошкови живота.

Албанци са Косова се не селе у Албанију јер нису добро дошли. Албанци кажу да их има око 500.000 у Београду.

О Великој Албанији

Сви говоре да је то предизборна реторика Харадинаја, Едија Раме… Нису то они сами смислили али су они пре две три године прогласили Велику тј етничку Албанију.

Направили су химну, заставу, то је држава која још није призната. Лично мислим да је то све зелена трансверзала.

Харадинај ништа не би смео да уради да нема подршку.

Жута кућа је престала да се помиње, њени подаци су нестали.

Највише користи од трговине људским органима су имали Хашим Тачи и Рамуш Харадинај. Осим дроге су се активно бавили трговином људским органима. И то сви знају али сви ћуте.

Иначе да напоменем, Саљи Бериша и Бернард Кушнер се знају са студија. Кушнер је дошао јер се Бериша сетио свог колеге са факултета који је напрасно дошао у Лекаре без граница, а онда се нашао на правом месту на Косову па онда постао високи представник.

Саљи Бериша је душевни болесник. Он је био једно време лични лекар Енвера Хоџе и тако је дошао до специјализације у Француској. Када је дошао у Албанију из Француске забио је свом ментору нож у леђа и отишао у демократе. Био је тих и миран до краја живота Енвера Хоџе.

Албанска обавештајна служба

Имају безгранично новца, веома су јаки. Имали су они своје шпијуне у УДБИ.

Имају јаку сарадњу са хрватском, а посебно словеначком тајном службом.

Извор: Ало.рс