Србија

Шок преокрет којем се нико није надао: Европа, без знања САД, моли Русију да убрза завршетак “Северног тока 2” Ево шта се дешава!

Европским земљама је преко потребан руски гас, а изградња Северног тока 2, упркос јавним изјавама, задовољава њихове националне интересе. О томе је недавно говорио и експерт за енергетску сигурност Алексеј Гривач.

Суочена са несташицом гаса и брзим пражњењем подземних складишта, због хладне зиме и раног пролећа, Европа не жури да повећа обим увоза руског гаса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ове информације пружа аналитичка компанија ИЦИС. Разлог за ово нелогично понашање лежи у Северном току 2, чије пуштање у рад може довести до пада цена на светском тржишту сировина.

Заменик генералног директора за гасна питања Националног фонда за енергетску сигурност Алексеј Гривач потврдио је да су трошкови природног гаса у чвориштима сада много већи него пре годину дана.

Штавише, цене и даље руше рекорде чак и у поређењу са зимским периодима последњих година, за шта су у Европи били потпуно неприпремљени.

То је углавном због чињенице да је пумпање гаса кроз ту исту Украјину смањено са 65 милијарди кубних метара на 40. Данас је једина нада Европљана „СП-2“.

„Покретање велике руте, кроз коју ће доћи додатне количине гаса, обуздаће раст цена. С друге стране, на ово је дуго упозоравано, да ће покушаји ометања изградње Северног тока 2 довести до неоправданог повећања трошкова гаса у Европи. И видимо да је кашњење од годину дана имало управо такав ефекат“, нагласио је Гривач.

С тим у вези, не треба да чуди што су немачке власти подстакле Русију да убрза изградњу гасовода, а затим одбиле немачким еколозима потраживање против оператора пројекта “Северног тока 2”.

Поред тога, постоји могућност да се и други Европљани залажу за што скорије пуштање у рад СП-2, без знања Сједињених Држава. Изузетак могу бити само Пољска и балтичке државе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs