Регион

ХРВАТСКИ ИСТОРИЧАР УЗБУРКАО ЈАВНОСТ У БОСНИ: Изетбеговић је главни кривац за грађански рат у БиХ

Фото: Јутјуб

НАУЧНИК из Хрватског института за историју Давор Маријан, који је објавио књигу „Рат Хрвата и муслимана у БиХ од 1992. до 1994“, сматра да је бх. сукоб био грађански рат, како га оцењују и Срби, а за његов почетак оптужује Алију Изетбеговића.

Маријан, специјалиста за ратове 1990-их у Хрватској и БиХ, наводи да је рат у БиХ био „понајпре грађански, јер је највећим делом био сукоб три народа“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хрватски портали преносе Марјанов став да бошњачка страна помиње агресију из Хрватске и Србије, али се онда поставља питање: шта са добровољцима из Санџака или верским ратницима на муслиманској страни?

„Њихов ангажман, при чему су се међусобно трпели шиити и сунити, показује веома висок степен организованости, што је, осим у односу према Израелу, јединствен случај у свету. Токове новца из муслиманског света да и не спомињемо“, истиче Маријан.

Хрватско вијеће обране (ХВО) и Војска Републике Српске биле су хрватска и српска војска, а Армија БиХ муслиманска, то је неоспориво, додао је он.

„Не треба заборавити да су Хрвати и Срби у великој већини били за ентитетско организовање БиХ, што значи да су заступали већинску опцију на нивоу БиХ и да је и због тога јако тешко примењивати формуле ‘агресије и ослободилаштва’“, наглашава Маријан.

Узрок хрватско-муслиманског рата био је то што су Хрвати сматрали да треба да добију дeо територије за свој ентитет, а Бошњаци су имали концепт централизоване, унитарне, односно своје националне државе.

„Она је требала да настане као привидно ‘грађанска’ држава у којој би немуслиманско становништво било мајоризовано. Рат је био неминован. Почео је када је Армија БиХ великим делом преко територија Хрватске и подручја које је надзирао ХВО набавила велику количину оружја и муниције и када је агресивније наступила према ХВО-у у централној Босни“, истиче Маријан.

Он сматра да је бошњачки лидер Алија Изетбеговић „главни кривац за рат Хрвата и муслимана, а има и велику одговорност за избијање отвореног рата у БиХ 1992. јер је одбацио Кутиљеров план“.

Маријан подсјећа да је Изетбеговић већ у предизборној кампањи 1990. године тврдио да нема алтернативе за „идеал грађанске републике“. Или „грађанска република“ или „грађански рат“.

„Изетбеговић је први челник једне од националних странака у БиХ који је пре сукоба претио ратом, ако се не прихвати концепт државе који је муслиманима требао да гарантује политичку премоћ“, напомиње Маријан и подсећа:

„Изетбеговић је почетком 1991. у Скупштини СР БиХ изјавио да би због суверене Босне ‘жртвовао мир’, али да не би због мира у Босни ‘жртвовао суверену Босну’“.

Маријан наглашава да није спорно то што га Бошњаци славе, већ је спорно то што га неки из окружења такође сматрају „човеком мира, суживота и толеранције – свим оним што он није био“.

„Изетбеговић је био исламиста који је у изборну трку ушао са педигреом робијаша за ислам и са ‘Исламском декларацијом’“, закључује Маријан.

 

Извор: Srna