Издвајамо Свет

ОВО ЈЕ ТРАМПОВО РЕШЕЊЕ ЗА КОСОВО, И ДОНЕЋЕ МУ НОБЕЛА?! Велика победа Србије, САД промениле политику према КиМ!

Фото: Јутјуб

Уместо искључивог става да је питање Косова решено, први пут чујемо да одлука мора да укључује интересе обе стране, и зато је за Србију укључивање америчког председника добро, оцењују наши саговорници

Укључивање америчког председника Доналда Трампа у решавање косовског питања, у тренутку кад је америчка администрација променила став и спремна је да уважи и наш интерес, представља велику, добру шансу за Србију, оцењују саговорници Курира.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Осим тога, Трампу би распетљавање косовског чвора био још један од адута за добијање Нобелове награде за мир, за коју је амерички председник номинован.

Тако, додају, Београд би могао да дође до решења проблема с Приштином које не би било на апсолутну штету наше земље. Председник Србије Александар Вучић у више наврата је помињао идеју разграничења, да је компромис важан, чуло се и од председника тзв. државе Косово Хашима Тачија, а из САД је стигао сигнал да су они спремни да подрже свако креативно решење за које су обе стране. Уједно, оцењују саговорници нашег листа, Трамп би доста постигао и на унутрашњем плану – уколико би се решило питање Косова уз посредство САД, Американци би овде ојачали свој утицај, а НАТО би се, преко Косова, брже проширио у региону.

Фото: Јутјуб

Ивица Дачић

ЗА АМЕРИКУ ПИТАЊЕ КОСОВА НИЈЕ ГОТОВО

Према речима шефа дипломатије Ивице Дачића, Трампова писма су подршка мировном процесу и ћушка онима који то успоравају. Дачић је подсетио да је био један од првих који је говорио о разграничењу као могућем решењу:

– То решење уважава интересе и српског и албанског народа, а код америчке администрације се променио приступ. Променом председника и његових најближих сарадника дошло је до могућности да се питање Косова ипак не сматра готовим.

Велика промена

Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже да писмо Трампа и укључивање САД показују да они имају интерес и намеру да се директно укључе у решавање косовског чвора.

– Америчка администрација стоји на позицији да треба наћи решење равноправном сагласношћу две стране, да решење буде на бази компромиса, а то је оно за шта се и ми залажемо. То значи да се, пре свега, уважава интерес Србије и да се без нас не може решити то питање и у том смислу нама одговара амерички став. Нама одговара позиција с које се Американци укључују. Раније је питање Косова за њих било завршена ствар, а њихов садашњи став укључује и наш интерес, нема искључивости – наводи Миливојевић.

Међутим, истиче он, Србија не може да прихвати да само САД арбитрирају, већ ту морају да буду укључени и наши пријатељи (Русија и Кина). Миливојевић још наводи да решавањем косовског питања америчка администрација убира поене и на унутарполитичком терену.

– Ако би дошло до споразума, то би значило да се се сузбија утицај Русије и Кине на неки начин, регион би био ближи сфери директног западног утицаја и омогућило би се проширење НАТО на бржи начин – каже он.

Нова реалност

На питање да ли би посредовање Трампа у решавању косовског питања помогло његовој кандидатури за Нобелову награду (предложен за Нобела за мир због историјског сусрета с лидером Северне Кореје), Миливојевић каже:

– Може да му помогне, како да не. То може да му буде још један плус за кандидатуру, Косово је светска тема.

Политички аналитичар из САД Обрад Кесић каже да америчка подршка Приштини већ дуже време слаби, као и да је „мешање“ Трампа заправо добро по Србију.

– Откако је Трампов сарадник за националну безбедност Џон Болтон изјавио да постоји могућност решења које предвиђа поделу територије, постало је јасно да су се ствари промениле. Трампово писмо показује да САД више немају стари став да је све у вези с КиМ завршено и да Србија само мора то да прихвати, већ да постоји простор за уважавање и српских ставова, као и да се тражи решење које би одговарало и Србији – каже Кесић и додаје да Трамп овим у самој Америци не добија ништа, осим мало маркетинга који би га позиционирао као политичара који се ипак разуме у спољну политику.

Фото: Јутјуб

Милован Дрецун

ОВО ЈЕ ПОСЛЕДЊА ПОНУДА САД

Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за КиМ, поручио је да Србија треба да размисли о Трамповом писму јер се чини да је то последња понуда САД која је усмерена ка постизању компромисног решења за обе стране.

– Укључивање САД показује да желе да одблокирају и убрзају дијалог и да се постигне одговарајуће решење, које Трамп, како је рекао, жели да прослави у Белој кући – казао је Дрецун и подсетио да је алтернатива томе оно што је албански премијер Еди Рама наговестио – да ће бити направљена велика Албанија.

 

Извор: Курир / К. Благовић – Ј. Пронић