Издвајамо Србија

СРБИЈА ОСТАЈЕ БЕЗ 200.000 РАДНИКА?! Немачка усвојила закон, Србима отворен пут за запошљавање

Фото: Pixabay.com

Немачка усвојила нови Закон о усељавању, који омогућава много лакше и брже запошљавање радника из наше државе и осталих земаља ван ЕУ

Србија у 2020. години може да остане без 200.000 радника због олакшаног запошљавања у Немачкој, упозоравају стручњаци! То је последица новог немачког Закона о усељавању усвојеног прошле недеље, који омогућава много брже и лакше запошљавање радника из Србије и осталих држава изван Европске уније.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Значајна разлика у односу на досадашњи закон је и то што немачки послодавци више неће морати да доказују да за место понуђено раднику из иностранства није било могуће пронаћи одговарајућег кандидата из Немачке или ЕУ. Оно што највише забрињава је то што су на овај начин врата Немачке сада широм отворена нашим лекарима, медицинарима, али и возачима и занатлијама, који недостају и у Србији!

Из Асоцијације слободних и независних синдиката (АСНС) напомињу да постоји велика опасност да нашу земљу напусти много радника када овај закон ступи на снагу.

– Наше тржиште рада остаће без најбољих и највреднијих радника. Огроман број њих ће напустити Србију. Према нашим подацима, прошле године их је отишло 100.000, а очекујемо да ће се тај број дуплирати после ступања на снагу овог закона, што значи да ћемо остати без 200.000 људи – каже за Информер Ранка Савић, председница АСНС, и додаје да ће то бити погубно за нашу економију:

– Српска власт би и те како морала да се позабави овим проблемом. Јасно је да ми сада не можемо нашим грађанима да дамо толике плате колике ће они добити у Немачкој, али морамо да радимо на томе. Такође, мора да се иде на смањење пореских оптерећења послодаваца. Тек тада ће плате бити веће, а људи ће остајати овде – закључује Савићева.

Шта предвиђа немачки Закон о усељавању
Либерализација коју је донео нови закон подразумева да ће сви квалификовани радници без обзира на то да ли имају факултетску диплому или ону из средње школе, моћи прво да уђу у Немачку, па тек онда да траже посао, односно добијају боравишну визу на шест месеци. Такође, закон предвиђа да они са дипломом могу да уђу у Немачку и чак и почну да раде док још траје поступак признавања њихових диплома и квалификација.
– Немачкој су потребни стручни радници, потребни су јој радници из иностранства – рекао је недавно министар унутрашњих послова Хорст Зехофер, док је немачки министар здравља Јенс Шпан најавио појачано усељавање људи који се баве негом и то, како је прецизирао, са Западног Балкана.

Аларм за државу
Да ће оваква одлука Немачке имати врло негативне последице на нас, потврђује и председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић.

– Спрема се егзодус медицинских сестара и медицинских техничара и лекара. Нас овде у Србији неће имати ко да лечи. Такође, отићи ће пуно радника из електронске и машинске струке, а једини начин да све те људе задржимо овде је да им се повећа плата и реши стамбено питање. Примера ради, у Бугарској и Румунији, које имају исте овакве проблеме, лекарима су дуплирали плате. Мислим да ћемо и ми морати да нађемо слично решење – наводи Антић.

Економиста Млађен Ковачевић истиче да је одлазак младих и квалификованих људи из наше земље можда и једна од најважнијих ствари којом би држава требало да се позабави.

– Немачка заиста јесте у ситуацији да јој недостају радници, али они оваквим потезима добијају ишколоване, искусне раднике, а притом за њихово образовање не дају ни динара. Са друге стране, ми смо ти који школујемо радну снагу, да би она после отишла и доприносила развоју немачке привреде. Такође, због одласка младих у иностранство постајемо земља стараца, па се поставља питање каква је перспектива Србије што се тиче привреде и структуре становништва. Ова ситуација захтева озбиљну стратегију државе – објашњава Ковачевић.

Најтраженија занимања
* медицински радници
* грађевински радници
* оператери у производњи
* кувари
* бравари
* електричари
* хотелски радници
* радници у домаћинству
* возачи
* ИТ стручњаци

 

 

Извор: Б.С./Информер