Свет

УГЛЕДНА ДРЖАВА смислила начин да се реши миграната! Свет ЗГРОЖЕН: Како могу ово да раде?

Данска намерава да мигранте са полицијским досијеом пошаље на ненасељено острво на ком ће једни чекати депортацију, а други остати на неодређено време јер због стања у њиховим државама, не могу бити у њих враћени. Дански парламент је у четвртак усвојио прорачун за 2019. у који је укључен и предлог да се мигранти са казненом евиденцијом сместе на острво које се пре користило за експерименте.

План је критиковао УН-ов повереник за људска права, а и неки у Данској виде то као јачање антимиграцијских становишта.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Људи сматрају да то није решење правих проблема – рекао је Микаел Смед, градоначелник Вордингборга, општине у којој се налази острво.

Влада има намеру да пошаље на казнено острво стотинак људи од којих ће део врло брзо бити депортован, а остаће они који се не могу претерати јер им у њиховим земљама прети мучење или убиство..

Kазнено острво на које се стиже Вирусом

Острво Линдхолм коришћено је као лабораторија за истраживање свињског грипа, беснила и других заразних болести и као спалионица заражених животиња. Трајект који вози на острво зове се Вирус.

У Данској је на власти коалиција десног центра уз подршку десне популистичке противмиграционе Данске народне странке (ДФ). Од миграционог таласа 2015. који је довео до увођења контрола на копненим границама, Данска је усвојила стотинак законских амандмана који сужавају права миграната.

– Данци су људи који нас прихватају, али систем, то је друга ствар: влада каже јасно и гласно да нас не жели – рекао је Дејен (30), тражитељ азила из Етиопије. За 2019., изборну годину, циљ већине је јасан: објаснити избеглицама да у земљи могу остати само привремено. Влада је у парламент упутила и предлог о ограничавању спајања породица и смањивању социјалне помоћи.

– Они се морају вратити у своју земљу и обновити је што је пре могуће – рекао је Мартин Хенриксен, портпарол за миграциона питања ДФ-а.

За истраживача Деметрија Пападеметриоуа, утемељитеља Европског института за миграције, данска политика је „јединствен пример тврдоће и нетолеранције“ у Европи и шире, у временима која су и тако неповољна за мигранте. За такву политику пре свега је заслужан ДФ, сматра он

 

Фото: Pixabay.com

Извор: HINA