loading...
Издвајамо Свет Србија

ВЕЛИКА ПОБЕДА СРБИЈЕ! Вучић растурио Тачија у Савету безбедности УН

Амбасадор Русије Александар Чепурин рекао је да је важно што је данашња седница Савета безбедности УН отворена за јавност

Седница Савета безбедности Уједињених нација на захтев Србије и Русије поводом одлуке Приштине о формирању “војске” на којој је говорио председник Србије Александар Вучић, почела је у 21. час по нашем времену у Њујорку.

Савету се обратитио и председник тзв. привремених институција на Косову и Метохији, Хашим Тачи.

Амбасадор Русије Александар Чепурин рекао је да је важно што је данашња седница Савета безбедности УН отворена за јавност, додајући да је Запад био против тога.

23:10 – Тачи: Зна се ко је био агресор

– Срби убили 35.000 цивила, а 20.000 жена силовали. Милион Албанаца је насилно протерано са Косова – бљује ватру Змија!

23:07 – “Српски народ жели мир!”

– Српски народ је достојанствен! Србија не жели да буде достојанствена Србија ће урадити све да сачува мир! Наставићемо дијалог чим повуку своје неодговорне одлуке о тарифама! Моје брига данас су веће него што су биле јуче – поручио је Вучић и захвалио се свима на пажњи, а посебно се захвалио земљама које су подржале Србију.

23:06 – “Свих 10 представника Срба са Косова сматра да је формирање “војске” Косова опасност!”

23:03 – “Ми не употребљујемо силу!”

Вучић одговара представници Велике Британије и наводи пример пребијања Марка Ђурића за супротну тврдњу.

– Лакше вам је да кривите Србију за све – поручио је Вучић “неким земљама”!

23:01 – Вучић изнео застрашујуће бројке!

Вучић навео бројке које указују да су Срби жртве етничког чишћења и навео да њих нико не може да оспори, те да пристрасност убија истину!

22:59 – Вучић захваљује свим учесницима!

– Драго ми је што они који су говорили у прилог “војске” Косова нису успели да цитирају нити један члан по ком имају право на војску – рекао је он.

22:56 – ОБАЛА СЛОНОВАЧЕ УЗ СРБИЈУ!

Обала Слоноваче указала је да је формирање “војске” Косова противно Резолуцији 1244, али су позвали обе стране да наставе преговоре и реше спорна питања.

22:53 – Кувајт против Србије!

Кувајт позива “обе стране на уздржаност”. Говор фраза представника Кувајта.

22:50 – БОЛИВИЈА УЗ СРБИЈУ!

– Резолуција 1244 је још на снази! Приштина то крши формирањем “војске”! Позивамо да се суздрже од тога, а таксе су само још једна провокација која угрожава дијалог – каже амбасадорка Боливије у СБ УН!

22:47 – Екваторијална Гвинеја уз Србију!

– Подржавамо територијални интегритет Србије и захвални смо због њиховог залагања за мирно решење! – каже амбасадор Екваторијалне Гвинеје при УН.

22:44 – ЕТИОПИЈА УЗ СРБИЈУ!

– Наши ставови су доследни! Поштујемо територијални интегритет и суверенитет Србије – рекао је амбасадор Етиопије при УН!

22:42 – Пољска против Србије

– Нема претње међународном миру – тврди Пољска.

22:41 – ПЕРУ УЗ СРБИЈУ!

Перу тврди да је формирање “војске Косова” било противно међународном праву.

22:32 – КИНА УЗ СРБИЈУ!

– Кина поштује територијални интегритет и суверенитет Србије! Разумемо бригу Србије и њихову жељу да се проблеми реше – рекао је амбасадор Кине!

22:29 – Казахстан уз Србију!

– Поздрављамо председника Вучића и господина Тачија – почео је амбасадор Казахстана и рекао да су забринути због формирања “војске” Косова!

– Једностране мере угрожавају мир – рекао је амбасадор Казахстана.

22:28 – Америка стала уз “војску” Косова!

– Имају право на “војску” по Резолуцији 1244! То није ОВК, то је мултиетничка армија – лажно тврди амбасадор САД!

22:19 – Амбасадорка Велике Британије узела реч

Велика Британија подржала “војску” Косова! Тврде да је то у складу са правом и да је то “право суверене државе”.

Британија је позвала и обе стране да се посвете дијалогу.

22:16 – Француска сматра да “војска” Косова није формирана у право време због тога што је формирана усред дијалога.

Амбасадор Француске поновио фразу о “позиву обе стране на суздржаност”.

22:15 – ФРАНЦУСКА ОСУДИЛА АЛБАНСКЕ ТАКСЕ!

– Француска је позвала “Косово” да укине таксе на робу из Србије и БиХ.

22:14 – Представник Франуцске узео реч

22:12 – Представник Холандије чита исти говор као и пре седнице!

Представник Холандије, који говори против Србије, чита исти говор који је читао пре почетка седнице у обраћању медијима, само је сада опширнији.

22:10 – Холандија прва против Србије!

Амбасадор Холандије при УН Карел ван Остером стао уз лажну државу Косово!

22:07 – Небензја: Одмах поништити одлуку о формирању “војске” Косова!

– Одлука о формирању оружаних снага Косова мора бити повучено! То ствара кризу у региону! Ствара осећај да је све дозвољено – рекао је он и завршио своје обраћање.

22:04 – Небензија: Вадили су органе и убијали!

– Ова неодговорна политика ЕУ је прешла сваку границу. Срби су животно угрожени! Довољно је рећи да у редовима војске Косова има много припадника ОВК који су починили најстрашније злочине и то према Србима. Београд жели дипломатски да смири тензије! У случају упада на север Косова или покушаји да се изведе погром, све је на раменима Кфора – истакао је Небензја.

22:02 – Русија: Кфор пристрасан! АЛБАНЦИ ЗАСТРАШУЈУ СРБЕ!

– Кфор обучава Косовске снаге безбедности! То им није у мандату – тврди Небензја.

21:57 – Амбасадор Русије Василиј Небензја има реч

Русија се позива на Резолуцију 1244 и каже да је то фундаментална основа која забрањује косовску “војску”! Небензја каже да Приштина крши и Бриселске споразуме!

21:56 – Завршен Тачијев сулуди говор

21:53 – Поносан сам на моју униформу

– Пре две деценије сам носио униформу и борио се против режима Слободана Милошевића, поносан сам на моју прошлост! – додао је Тачи.

21:51 – Тачи: “Ми смо увек били жртве!”

Тачи глуми жртву! Одговорност за таксе пребацује на Србију и тврди да су “спремни за дијалог” и “тешке одлуке које ће бити победничке и за Србију и за Косово”.

21:46 – За Тачија је претња север Косова и Метохије

– Све је у реду, док не крену да стижу поруке са севера, они представљају претњу за нас. Проблем који они имају није војска, него егзистенција – тврди Тачи.

21:44 – Хашим тврди да ће војска Косова донети мир и стабилност

– Косово има право да формира војску. Без обзира да ли се то некоме свиђа или не! Држава Србија се наљутила! Војска Косова ће донети више мира и стабилности. Остаће професионална и етичка, у њој су Црногорци, Босанци, Македонци и други. Браниће сваку особу, без обзира на језик који говоре у својим кућама – истакао је Тачи.

21:42 – Тачи се позива на одлуку Суда правде: Позвао се на Вука Јеремића!

– То је захтевала Србија, то је захтевао Вук Јеремић! На основу тога имамо право на војску – рекао је Тачи.

21:37 – Обраћа се Хашим Тачи

– Поштовани, данас смо овде после две деценије крвавог рата и деценије после проглашења независности Косова. Позвани смо овде када је ситуација скроз нормална и када је све мирно на Косову! – рекао је Тачи.

– Шта је ту необично у формирању “војске” Косова? Нема ту ништа ванредно! Није у супротности са правом – безочно лаже Тачи.

21:36 – Вучић се обратио на српском Србима са Косова и Метохије

Браћо Срби и сестре Српкиње, Србија је уз вас! Хвала вам на свему што сте издржали!

21:34 – “Дијалог о кликерима? О чему? Ништа нам не дају!”

– Да ли дијалог треба да се заснива на кликерима са којима ће се деца играти? – питао је Вучић јер је установио да Приштина, по сопственом признању, не да ништа Србији и Србима.

21:33 – “Спречите их!”

– Преклињемо све вас да неко мора да спречи те људе јер су те мере које су предузели нешто што није ускађено са 21. веку, да то кажемо на јако благ начин – рекао је Вучић.

21:29 – На север Косова не могу без дозволе Срба и позива Кфора

Вучић је подсетио да Косовске снаге безбедности не могу доћи на север Косова без позива Кфора и дозволе Срба, а да су већ противправно били кад су хапсили Марка Ђурића.

Вучић је подсетио да Косовске снаге безбедности не могу доћи на север Косова без позива Кфора и дозволе Срба, а да су већ противправно били кад су хапсили Марка Ђурића.

21:25 – Вучић се позвао на Резолуцију 1244

Председник је рекао да “члан 9 параграфа б Резолуције 1244 повлачи демилатиризацију свих група на Косову и Метохији, не само ОВК”.

Вучић је нагласио да Приштина нема нити један члан на који може да се позове да би рекла да “има право да формира војску” и напоменуо да чак крше и сопствени “устав”.

– Нису могли да нађу 9 Срба који ће за то гласати, али онда могу то да ураде мимо права. Кога брига за право? – убедљиво је питао Вучић.

Где је написано, у ком документу пише да они могу да створе своју војску? То чак не пише ни у њиховом уставу, који ја не признајем, али чак ни ту – рекао је Вучић и подсетио да је изненађење што је тзв. Косово добило подршку западних земаља.

21.22 – “Срби су угрожени”

– Можете ли замислити некога у XXИ веку ко забрањује слободни промет робе и услуга, само зато што није задовољан политичким одлукама друге стране? – питао је Вучић.

21:20 – Рекли смо им да се не кандидују за Интерпол

Вучић је рекао да смо рекли Албанцима да не покушавају да уђу у Интерпол јер ће изгубити. Подсетио је да се Србија нигде није обавезала да ће дозволити да Косово улази у међународне организације.

21.15 – Почиње обраћање председника Вучића

Вучић каже да је забринут, а чак и уплашен за мир на Косову и Метохији.

– Захвалан сам што сте сазвали ову сендицу у тако кратком времену, јер је то веома важно и исправно због ужасно тешке ситуације на терену где се сусрећемо са све више тешкоћа на Косову и Метохији. Ја сам веома забринут и уплашен за последице, не само за Србију него за цео регион – рекао је Вучић.

– Због ужасно компликоване ситуације на терену, што значи да се суочавамо са све више тешкоћа на КиМ, морам да кажем да сам уплашен за будућност мог народа, али и целокупне регије – рекао је у уводном делу.

Србија је уложила огромне напоре и труд како би сачувала мир и ред на Балкану, учинили смо све како би се уздржали од приштинских поступака, рекао је председник Србије и нагласио да не подржава када кажу да обе стране морају да ураде нешто, јер је Србија урадила све.

– Србија је испуинила све своје обавезе из тог првог споразума, много уступака смо учинили, ми смо то потписали и спровели – нагласио је Вучић.

21:05 – Почиње седница СБ УН

Тачи је већ најавио да ће говорити о захтеву лажне државе Косово да уђе у УН, што је недопустиво.

Председник Вучић изјавио је у суботу увече да ће ићи на седницу како би рекао истину о томе колико је Србија труда и енергије уложила како би био постигнут компромис, а колико други то нису желели.

Он је истакао да је Србија упозорила целу међународну заједницу на потезе Приштине, пет сталних чланица СБ УН, 10 осталих чланица, Генералну скупштину УН…

– Покушаћу да кажем да смо прихватили Бриселски споразум, као тезак споразум, све смо изнели на својим плећима, али смо знали да је Србији потребан мир – указао је председник и подвукао да Србији не требају нови сукоби и ратови.

Он је поновио да је Србија испунила све ставке Бриселског споразума и тешке услове, а Приштина ниједну.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је председавајући СБ УН из Обале Слоноваче заказао хитну седницу на основу захтева Србије.

Дачић је рекао и да је веома важно да се на седници СБ чује став Србије о формирању косовске војске, као и да очекује да ће излагање председника Александра Вучића наићи на велику подршку чланица СБ УН.

Извор: Ало.рс

loading...