Регион

БЕЗГРАНИЧНА МРЖЊА! Срамотан потез удружења из Федерације БиХ, ПОСЛАЛИ ЈЕЗИВУ „ЧЕСТИТКУ“ ЗА ДАН РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

Фото: Јутјуб

Институције Републике Српске о срамном потезу удружења из федерације БиХ. Вишковић: Наставићемо да славимо Дан РС упркос свим притисцима

Представници институција и политичари из Републике Српске осудили су сраман потез 25 удружења из Федерације БиХ, на челу са „Мајкама Сребренице“, која су на адресе институција РС послала „честитку“ поводом 9. јануара, а на којој је слика лешева, уз потпис „Ако славите Дан Републике – ово су њени темељи!“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Kако је Новостима речено у институцијма РС, ово је само још један покушај да се омаловажи Дан Републике. Поручују и да је удружењима из ФБиХ преостало само да на овај начин провоцирају, јер су почетком 2016. године доживели политички дебакл кад је пропао покушај укидања Дана Републике.

– Тада је надљудским напорима Милорада Додика, тадашњег председника РС, одбрањен Дан Републике и са тим никако не могу да се помире у Федерацији БиХ – поручено је из институција РС.

Радован Вишковић, премијер РС, изјавио је да ће РС наставити да слави 9. јануар – Дан Републике Српске, и то под слоганом „Поносна и вјечна“, без обзира на многобројне притиске:

– Очување РС у оквиру „Дејтона“ један је од главних циљева и нове Владе. Српска ће наставити да чува све што јој припада, укључујући и 9. јануар – Дан Републике.

Вишковић је додао да је протеклих година било отворених напада и оспоравања Дана Републике, али да је Српска успела да се одбрани од свих притисака и слави све на шта има право.

Др Ненад Стевандић, председавајући Српског клуба у Парламенту БиХ, каже за Новости да овакви потези који долазе из Федерације БиХ, само јачају темеље Српске:

– У њих је уграђено десетине хиљада српских живота. Њима у част славимо Дан Републике.

 

Извор: Novosti.rs