Свет

ДА ЛИ ЈЕ ТО КОНАЧНО ТО? Ухваћени МИСТЕРИОЗНИ СИГНАЛИ с другог краја Свемира! Сви су ПОТПУНО ЗБУЊЕНИ!

Права природа и порекло ових радио таласа није позната

Астрономи су открили детаље тајанствених сигнала који допиру из удаљене галаксије, а које је први уловио телескоп у Kанади, пише ББЦ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Права природа и порекло ових радио таласа није позната. Међу 13 ‘брзих радијских сигнала’ (‘фаст радио бурстс’ или ФРБ), уочен је и врло необичан репетитивни сигнал који је стигао из истог извора удаљеног око 1,5 млрд. светлосних година.

Овакав догађај уочен је тек једном пре, а приметио га је други телескоп.

– Знајући да постоји још један, може се претпоставити да их има још, рекла је Ингрид Стаирс, астрофизичарка са Универзитета Бритисх Цолумбиа.

– А с више понављања и више извора доступних за проучавање, можда ћемо моћи проникнути у ову козмичку загонетку – одакле су сигнали и што их производи, додала је.

Опсерваторија ЦХИМЕ, смештена у долини Оканаган у Британској Kолумбији у Kанади, састоји се од 100 метара дуге, полуцилиндричне антене која сваки дан скенира северно небо.

Телескоп је пуштен у погон лани те је врло брзо уловио 13 радијских сигнала укључујући и оне који се понављају.

Сазнања су објављена у часопису Натуре.

– Открили смо и други низ понављајућих сигнала који су посве налик на оне уочене раније, казао је Схрихарсх Тендулкар са Свеучилишта МцГилл у Kанади.

Научници су досад открили 60 таквих сигнала и два која се понављају. Претпоставља се да се таквих сигнала појави на хиљаде свакога дана.

Једнако су бројне и теорије о њиховом пореклу и узроку.

Једни мисле да је реч у неутронској звезди с изузетно снажним магнетским пољем које се окреће јако брзо, други мисле да се ради о спајању двеју неутронских звезда, а има и оних који сматрају да се ради о ванземаљском свемирском броду.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Espreso.rs