Издвајамо Србија

КАД СМО ЗАЈЕДНО, ТУ ЈЕ И ПОБЕДА! Путинове речи одзвањају Србијом: Нисмо од јуче, ми трајемо вековима и имамо корене!

Руски председник Владимир Путин рекао је данас у Београду да односи Србије и Русије нису од јуче и од данас, већ да трају вековима, да имају дубоке и чврсте корене, а да два народа везује духовна блискост
– Када смо заједно, ту је и победа – поручио је Путин парафразирајући руску народну пословицу.

Он се још једном захвалио Вучићу за позив да посети Србију и подсетио да са српским председником има сталне контакте, да је са Вучићем у октобру просле године имао садржајне разговоре, а да је српски председник у мају био на Дану победе у руској престоници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође је навео да се сећа своје посете Београду 2014. године, када је обележена 70. годишњица ослобођења Београда у Другом светском рату.

– И данас смо по том партнерском и пријатељском кључу такође размотрили све аспекте наше сарадње као и међународна питања. Између наше две земље постоји стратешка сарадња која је традиционална за насе земље и за наше народе – рекао је Путин.

Он је рекао да се посебно разговарало о трговинским односима и инвестицијама и истакао да је робна размена две земље достигла две милијарде долара.

Такође је истакао значај Међувладиног комитета за трговину и научно техничку сарадњу.

– Настављају се контакти између привредника, пословних људи, у сфери пољопривреде. Потенцијали за развој наше сарадње још више ће доћи до изражаја после потписивања споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијске уније негде до краја године – рекао је Путин.

Као још једну важну тему истакао је област енергетике.

Он је навео да су до сада испоруке гаса у Србију повећане 20 одсто, а да Гаспром у предстојећем периоду планира да обим испоруке гаса са 2,3 милијарде кубних метара гаса подигне на 3,5 милијарди кубних метара, као и повећање капацитета подземног складишта Банатски двор.

– Радићемо и на унапређењу мреже гасне инфраструктуре… Свим тим се јача енергетска безбедност Србије и читавог Балкана – нагласио је Путин.

Председник Русије је навео да је Гаспромњефт уложио у НИС три милијарде долара, а да планира још 1,4 милијарде долара и подсетио да је НИС сада водећа компанија у Југоисточној Европи и да највише доприноси буџету Србије.

Напоменуо је и пројекте компаније „Силовије машини“ на Ђердапу као и компаније РЖД када је реч о модернизовању српске зелезнице и стварању Диспечерског центра.

Најавио је и наставак сарадње у војној и војно техничкој области, истичући да ће Русија и даље помагати Србији у јацању њене безбедности.

Према његовим речима, не треба заборавити ни сарадњу у хуманитарној и културној области и најавио да ће у фебруару у Србији бити одржани дани руске духовне културе.

Такође је рекао да се веома радује посети Храму Светог Саве који је Русија знатно помогла.

Један од пријатељских гестова, како каже, је и то што ће Русија Србији вратити једну страницу Мирослављевог јеванђеља, а Србија Русији слике познатог руског аутора Николаја Рериха.

– Хвала председнику Вучићу за добре разговоре које смо имали, а грађанима Београда за топао пријем који су ми приредили – рекао је Путин.

Русија у наставак Турског тока преко Србије улаже 1,4 милијарде долара
Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да је Русија спремна да у развој инфраструктуре у Србији, између осталог и у наставак гасовода „Турски ток“ преко територије Србије, уложи неопходне ресурсе у износу од око 1,4 милијарде долара.

– Ми практично припремамо тај посао, у ствари га почињемо, али на крају крајева све ће зависити од других земаља, између осталог земаља ЕУ – изјавио је Путин на конференцији за новинаре у Београду.

– Некада смо покушавали, планирали и почели да радимо на „Јужном току“, али је тај пројекат, не због наше кривице, заустављен – изјавио је Путин.

Председник Русије је поновио да је Русија спремна да реализује пројекат наставка гасовода „Турски ток“ за европске земље и европске потрошаче, и да је пуно оних који су заинтересовани за тај пројекат.

– Имамо више него довољно ресурса, тако да ту уопште нема никаквих проблема – изјавио је Путин.

Како је додао, Бугарска сада показује интересовање да се „Турски ток“ настави преко њене територије како би даље ишао преко територије Србије, Мађарске и тако даље.

– Ми смо спремни за то у потпуности, чак и водимо припремне разговоре. Ми смо спремни за инвестирање – поручио је Путин.

Додао је да ће следеће недеље у посети Москви боравити председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, чији је став по питању гасовода „Турски ток“, како каже, врло познат.

– Турска доста позитивно гледа на то, ради на томе и жели да гради односе са својим партнерима у Европи – поручио је Путин.

 

Извор: Тањуг