Свет

НЕМЦИ ТВРДЕ: Америка више ништа не може да промени, ОДЛУКА ЈЕ ДОНЕТА

Фото: Pixabay.com

Изградњу гасовода „Северни ток 2“, који иде из Русије у Немачку, више не могу зауставити чак ни америчке санкције, изјавио је немачки министар спољних послова Хеико Мас.

„Тај пројекат више не може уништити нико. Санкције САД-а могу довести до повлачења западних компанија из њега, између осталог и немачких концерна. Међутим, то неће довести до укидања пројекта. У том случају ће га Русија реализовати самостално и тада више нико неће имати утицај на очување транзита (руског) гаса кроз Украјину“, изјавио је шеф немачке дипломатије, чије речи цитира Деутсцхе Wелле.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

САД оптужују Европу да купује руски гас и да је Европа превише зависна од Русије која се налази под санкцијама, па Вашингтон зато Европи предлаже да купује амерички течни гас.

Тренутно се воде тространи преговори између ЕУ, Русије и Украјине о очувању транзита руског гаса кроз украјинску територију након завршетка изградње „Северног тока 2“.

„Ти ће преговори, међутим, изгубити смисао уколико САД уведу санкције и Руси самостално доврше гасовод“, упозорава Мас. Трећина од укупне дужине од 1200 километара тог гасовода већ је завршена.

Русија је у више наврата упозоравала како ни у ком случају неће дозволити обуставу тог енергетског пројекта и да је, према потреби, спремна и сама довршити његову изградњу.

Подсећамо да је амерички амбасадор у Немачкој Ричард Гренел пре десетак дана упутио упозоравајућа писма (читај: претећа или писма уцене, како су одмах названа у немачким, али и не само њиховим медијима) немачким компанијама које суделују у изградњи гасовода „Северни ток 2“, у којима се наводи могућност увођења санкција. Тај несвакидашњи дипломатски потез изазвао је бурну реакцију на немачкој политичкој сцени и у тамошњој јавности.

„Није мој посао да говорим амбасадорима шта им је дозвољено, али саме Сједињене Државе морају одлучити, одговара ли такав стил профилисања интересима САД-а“, изајвио је Хеико Мас.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Zoran Meter (geopolitika.news)