Издвајамо Свет Србија

УЖАС! Овај смртоносни вирус ће похарати Србију, напада мозак, најцрња предвиђања научника се ОСТВАРУЈУ! (ВИДЕО)

Истраживачи су направили мапу најкритичнијих области света за избијање заразе, на основу животиња које заразу преносе.

Научници су открили које земље ће бити најподложније избијању заразе смртоносних вируса, као што су Зика вирус или денга грозница.

Loading...

Истраживачи су направили мапу најкритичнијих области света за избијање заразе, на основу животиња које заразу преносе.

Мапа приказује већ познате вирусе које шире животиње попут комараца, али и нове, сличне вирусе који могу изазвати заразу у будућности. Научници су проучавали хиљаде врста птица и сисара како би предвидели и пратили појаву вируса које они преносе у свету.

Истраживачки тим са Универзитета Дејвис у Калифорнији затим је означио области које су у опасности од избијања пандемије. Вируси попут Зике, Денга грознице и грознице Западног Нила могу бити смртоносни по људе, који се најчешће заразе путем комараца.

Управо проучавајући где би животиње које преносе вирусе могле бити заражене, научници су утврдили где постоји опасност по људе.

Закључили су да ће пандемија Зика вируса и жуте грознице највероватније избити у југо-источној Азији, односно Индонезији и Малезији, а у опасности су и Европа и Африка.

У ризику да оболе од вируса Западног Нила су људи који живе у САД, Мексику, као и на југу Канаде, а мањи ризик постоји и у Европи и Русији.

Денга грозница, која узрокује осип и повраћање, највероватније се може појавити у Бразилу и околним земљама.

Према овом истраживању, Европа је у највећем ризику од пандемије јапанског енцефалитиса, инфекције мозга која се често јавља код свиња, а узрокује нападе, парализу и смрт код људи.

Многи људи заправо преживе ове заразе, али нису ретки ни случајеви компликација које имају смртни исход.

– Уколико дође до пандемије било где у свету, сада знамо које животиње ће највероватније бити узрок заразе – рекао је аутор истраживања Пранав Пандит.

Проучили су 10,400 врста птица и 5,400 сисара како би утврдили ко су најопаснији преносници ових болести. Откривено је чак 139 нових врста за које се раније није знало да могу да преносе денга грозницу. Истраживање је објављено у часопису Натуре Цоммуницатионс.

 

 

Извор: Дејли мејл / Д. К. / Ало

Loading...
loading...
loading...