Издвајамо Свет

БРИТАНЦИ НА РУСЕ И КИНЕЗЕ ШАЉУ НОСАЧ “КРАЉИЦА ЕЛИЗАБЕТА”: Лондон не крије намеру да на Пацифику ПОКАЖЕ ТЕШКУ СИЛУ! (ВИДЕО)

loading...

Уједињено Краљевство ће послати носач авиона “Краљица Елизабета” у такозване “спорне воде” Пацифика, како би Краљевска морнарица Русији и Кини показала “тешку силу”

Како пише Тхе Индепендент, овај носач авиона биће опремљен са две ескадриле авиона Ф-35, а очекује се да ће министар одбране Велике Британије Гавин Виллијамсон лично обавити слање носача авиона “Qуеен Елизабетх” на Пацифик.

Британски лист додаје да Велика Британија покушава да заустави Русију и Кину, које “крше међународно право” и “поново се појављују” са обновљеним оружаним снагама.

Такође се указује на то да Велика Британија након Бреxита има своју највећу прилику у последњих 50 година да, када напусти Европску унију, изнова дефинише своју улогу у свету. Стога Лондон настоји да створи “нове савезе” и да делује по потреби.

Осим тога, извори блиски Виллијамсону наглашавају да министар одбране Велике Британије није заговорник употребе алата “меке силе” (софт поwер). Виллијамсон верује у употребу “тврде силе”, када је то потребно, пише Тхе Индепендент.

Чак је и Мајкл Кларк, члан студијске групе британског Краљевског института за услуге (РУСИ), нагласио потребу да се Уједињено Краљевство ангажује са остатком света и распореди трупе на Пацифику.

Прошле године је Велика Британија, по први пут од 2013, распоредила три ратна брода на Пацифику . Носач авиона “ХМС Сутхерланд” спровео је војне вежбе заједно са аустралијском морнарицом у марту, а пловио је и кроз Јужно кинеско море.

Део Јужно кинеског мора такође траже Филипини, Брунеји, Вијетнам , Малезија и Тајван. Западне земље, посебно Сједињене Државе, повремено спроводе ратне вежбе у регији и изазивају Пекинг, који тврди да има апсолутни суверенитет над спорном воденом површином и неколико тамошњих острва.

 

Извор: Информер/logično.rs

Loading...
loading...
loading...