Издвајамо Свет

БРИТАНЦИ НА РУСЕ И КИНЕЗЕ ШАЉУ НОСАЧ „КРАЉИЦА ЕЛИЗАБЕТА“: Лондон не крије намеру да на Пацифику ПОКАЖЕ ТЕШКУ СИЛУ! (ВИДЕО)

Уједињено Краљевство ће послати носач авиона “Краљица Елизабета” у такозване “спорне воде” Пацифика, како би Краљевска морнарица Русији и Кини показала “тешку силу”

Како пише Тхе Индепендент, овај носач авиона биће опремљен са две ескадриле авиона Ф-35, а очекује се да ће министар одбране Велике Британије Гавин Виллијамсон лично обавити слање носача авиона “Qуеен Елизабетх” на Пацифик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Британски лист додаје да Велика Британија покушава да заустави Русију и Кину, које “крше међународно право” и “поново се појављују” са обновљеним оружаним снагама.

Такође се указује на то да Велика Британија након Бреxита има своју највећу прилику у последњих 50 година да, када напусти Европску унију, изнова дефинише своју улогу у свету. Стога Лондон настоји да створи “нове савезе” и да делује по потреби.

Осим тога, извори блиски Виллијамсону наглашавају да министар одбране Велике Британије није заговорник употребе алата “меке силе” (софт поwер). Виллијамсон верује у употребу “тврде силе”, када је то потребно, пише Тхе Индепендент.

Чак је и Мајкл Кларк, члан студијске групе британског Краљевског института за услуге (РУСИ), нагласио потребу да се Уједињено Краљевство ангажује са остатком света и распореди трупе на Пацифику.

Прошле године је Велика Британија, по први пут од 2013, распоредила три ратна брода на Пацифику . Носач авиона “ХМС Сутхерланд” спровео је војне вежбе заједно са аустралијском морнарицом у марту, а пловио је и кроз Јужно кинеско море.

Део Јужно кинеског мора такође траже Филипини, Брунеји, Вијетнам , Малезија и Тајван. Западне земље, посебно Сједињене Државе, повремено спроводе ратне вежбе у регији и изазивају Пекинг, који тврди да има апсолутни суверенитет над спорном воденом површином и неколико тамошњих острва.

 

Извор: Информер/logično.rs