Здравље Издвајамо

ЕПИДЕМИЈА СМРТОНОСНОГ ВИРУСА СЕ ШИРИ: Ако приметите ове симптоме, ХИТНО се обратите дежурном лекару!

Фото: Pixabay.com

Истакла је да хронични болесници не треба много да чекају и да треба да се обрате лекару ако осете неко ослабљено или отежано дисање

Распуст је продужен, па је смањен ризик преноса вируса грипа међу школском децом, као и предшколским групама

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Епидемиолошкиња Лепосава Гаротић Илић изјавила је јутрос да је према последњим подацима на територији Београда преминуло осам особа од грипа, односно од болести повезане с грипом.

Она је рекла да је сада на врхунцу епидемија грипа, а да се очекује да за недељу или две почне опадање броја оболелих.

– Не бих правила панику везано за оболевање са смртним исходом због тога што сваке године у свету умре од 350.000 до 500.000 особа од последица грипа. Ми сваке године, како на територији Београда тако и на територији Србије, региструјемо смртне исходе. То је било и у време пандемије, а од тада ми спроводимо надзор над тешком акутном респираторном инфекцијом, тако да код свих тих случајева ради се лабораторијска потврда грипа и знамо да је особа која је доживела смртни исход и имала грип – објаснила је она.

Међу умрлима су хронични болесници, кардиоваскуларни, са дијабетесом и гојазне особе, рекла је Гаротић Илићева и додала да према званичним подацима ниједна особа која је умрла није била потпуно здрава. Подсетила је да је АХ1Н1 свињски грип чија је пандемија владала 2009. године када је на територији Београда у клиникама умрло 33 особа, с тим што је 18 људи било из Београда, као и да је на нивоу Србије око 140 особа умрло.

– Било је тада трудница, али тада смо такође радили лабораторијску потврду тако да смо знали да је смртни исход био повезан с грипом, али сваке сезоне невезано да ли је АХ1Н1 који нам је у циркулацији од 2009. године до сада у више сезона био, било да се ради о неком другом типу подвируса, региструју се смртни исходи и код младих особа – навела је Гаротић Илићева и додала да то није специфичност овог типа грипа.

Истакла је да хронични болесници не треба много да чекају и да треба да се обрате лекару ако осете неко ослабљено или отежано дисање.

– Здраве особе треба да се јаве ако температуру не могу да скину у року до три дана и уколико осете неке тегобе који нису очекивали – рекла је Гаротић Илићева.

Распуст је продужен, па је смањен ризик преноса међу школском децом, као и предшколским групама, закључила је.

 

Извор: Тањуг