Издвајамо Србија

СРБИЈИ ПРЕТИ ТЕМПЕРАТУРНА АПОКАЛИПСА! Чекају нас незапамћени временски екстреми! Смрзаваћемо се на минус 40

У фебруару 2012. године циклон Габор донео је велике снежне падавине

Климатолог Владимир Ђурђевић упозорава да и за Србију постоји могућност сличних сценарија као што се тренутно дешава у Америци иако то неће бити у блиској будућности.

Loading...

“Ледени талас који је захватио Америку сигурно неће доћи до нас, али услед поларних продора, могу се створити услови за изузетно ниске температуре, те се и код нас може поновити фебруар 2012. године. Вероватно се тако нешто неће догодити ове године, али свакако постоје услови”, рекао је Ђурђевић.

Иначе, у фебруару 2012. године циклон Габор донео је велике снежне падавине па је чак 27 општина прогласило ванредно стање. Температуре ваздуха читавог месеца нису прелазиле нулу, а истог месеца измерене су и најниже температуре у градовима Србије, када је у Сјеници измерено минус 39 степени, а у Новом Саду и Неготину температура је пала до 27 подеока испод нуле.

Ђурђевић наводи да ће хладнији екстреми бити ређи него раније, али да распадање поларног вортекса може бити интензивније, јер су зиме сада топлије, што би значило да ће се екстреми односити на нагле температурне падове.

“Хладнији екстреми су могући више у погледу интензитета, с обзиром да су у последње време зиме значајно топлије”, рекао је Ђурђевић.

С друге стране, када су у питању топли екстреми – њих ће бити више, а биће и јачег интензитета.

“Код нас је вероватнији сценарио попут оног у Аустралији”, упозорава климатолог Ђурђевић.

Он додаје да је клима значајно промењена у односу на прошли век, те да је извесно да ће се у будућности екстреми попут: нетипично високих и ниских температура, наглих промена температуре, суша, поплава и шумских пожара, бити све чешћи и интензивнији.

“Бићемо више изложени оваквим екстремима, биће их све више, наносиће већу штету”, закључује Владимир Ђурђевић.

 

Извор: Ало.рс/Блиц

Loading...
loading...
loading...