Издвајамо Србија

ТАЈНА САНДУКА 23! Причало се да га Тито лично чува, хтели су га и Немци, а откривено је ШТА СЕ У ЊЕМУ НАЛАЗИЛО!

О благу које је краљ Петар ИИ Карађорђевић наводно изнео из Србије, монархисти и комунисти полемишу деценијама. Једни тврде да је изнето из Србије, други да је то лаж. Но, једна мистерија је посебно важна у овој причи – реч је о сандуку 23.

Овај сандук и још много других вредности које су поседовали Карађорђевићи Немци су, маја 1941. године, однели са Опленца у Бели двор у Београду. Предмети су спаковани у седамнаест сандука, а један је носио ознаку 23.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Касније је једино тај сандук пренет у Народну банку, где је конфискован. Највеће вредности банка је продала, а део је, 1947. године предала Народном музеју, без икаквих папира.

До 1991. године предмети су били спаковани у два „ратна сандука“ у трезору музеја и на њих је било „заборављено“. Није се знала садржина, нити су излагани.

Спомиње се и да је ове вредности чувао Јосип Броз лично, али то није потврђено.

Када су сандуци откривени, приређена је изложба, без званичног и свечаног отварања, без говора. Уз подршку Драгана Којадиновића, министра културе, коначно су враћени на Опленац, и посетиоци могу да их разгледају у кући краља Петра Првог.

Из сандука 23. није сачувано много предмета, али они сачувани су изузетно вредни. Сваки од њих на себи има цедуљицу на немачком језику, што доказује да су Немци имовину са двора на Дедињу педантно пописали.

Један од највреднијих предмета је дијадема краљице Марије, која је израђена од злата, са крстом на средини. Говори се и да је нађена са праменом краљичине косе. Припадала јој је још док је била румунска принцеза.

У чувеном ковчегу нађен је и златни рам са фотографијом краљице и њених синова Томислава и Андреја. Иначе сумња се да је у сандуку било и чувено Фабержеово ускршње јаје, али је мистериозно „нестало“ и није завршило у Народном музеју.

Што се тиче предмета који су припадали краљу Александру, посебно је важна маршалска палица, која је била симбол чина који је румунски краљ доделио нашем приликом његове веридбе са румунском принцезом Маријом, 9. јанура 1922. године!

Такође је вредна и самља димискија коју су Херцеговци поклонили краљевићу Александру у знак захвалности на ослобођењу и уједињењу, у Сарајеву, 21. септембра 1920. године. Сабља је израђена у бечкој царској радионици, и садржи 31 брилијант – што је симболично означавало његове године. На сечиву је угравирана посвета „Краљевићу Александру“ и „Вјерна Херцеговина 1920“. Краљ Александар Карађорђевић се са овом сабољом појављивао на свим важнијим догађајима, а последњи пут је виђена на његовој сахрани.

Ту су били и албуми, фотографије, писма, златни сатови, али и краљева актен-ташна од коже, ордење, табакере…

 

Извор: Курир.рс/Новости