Издвајамо Свет

БРИТАНСКИ НОЖ У ЛЕЂА! НИШТА од преговора, спремили Србији НОВИ ПАКАО – НАРЕДИЛИ дипломатама да…

Прича о разграничењу на Косову постаје све прихватљивија за центре моћи у свету, али Лондон о тој теми не жели ни да разговара, за њега је питање такозване Републике Косово одавно решено.

Према сазнањима из дипломатских извора Велика Британија је још увек једина сила која чврсто стоји на ставу да нема никаквог разговора о разграничењу на Косову и да је независност јужне српске покрајине већ готова ствар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, из Америке, конкретно са стране председника САД Доналда Трампа све чешће стижу гласови да је и подела КиМ тема на столу.

Једна од најтврђих земаља по овом питању била је Немачка, међутим и ту се ствари мењају а као доказ томе је и изјава портпарола парламентарне групе ЦДУ/ЦСУ Флоријана Хана за ДВ.

– Ако се Косово и Србија сложе да је решење у промени граница, међународна заједница би то морала да прихвати, рекао је Хан и додао:

– С променом граница се мора деловати врло пажљиво, али лично мислим да, када се две суверене државе сложе да промене заједничку границу између себе и када су у стању да сносе одговорност за то, међународна заједница би то требало да прихвати – прокоментарисао је Хан идеју о којој би могло да се преговара у наставку дијалога Београда и Приштине. Немачка жели да се споразум две стране допуни „узајамним признавањем суверенитета“, додао је Хан.

Међутим Лондон и даље остаје при свом ставу.

Како се сазнаје Лондон је донео одлуку о снажнијој подршци независном Косову.

– Након што је у Уједињеним нацијама јасно рекао да жели да се расправа о Косову заувек скине са дневног реда СБ УН, јер је то „готова ствар“ Лондон је наредио својим дипломатама да агитују у свим институцијама за убрзан пријем Косова у њих. Тако је представник Велике Британије на последњем састанку земаља Квинте стопирао доношење оштрог закључка којим би се Приштина осудила за увођење антицивилизацијских такси – открива саговорник.

Према његовим речима Лондон захтева само једно, а то је признање Косова и столица у УН за Приштину.

Амбасада Велике Британије у Приштини раније је саопштила да су позиви на корекцију националних граница између Косова и Србије могу бити дестабилизирајући.

– Нормализација односа Србије и Косова пресудна је за безбедност, стабилност и просперитет обе земље, али и ширег региона. Британска Влада верује да то треба да буде основа за признавање независних и суверених држава унутар актуелних граница. Сматрамо да позиви о корекцији националних граница могу бити дестабилизирајући. Велика Британија ће наставити да подржава дијалог који се води уз посредовање ЕУ, са циљем свеобухватног и одрживог решења у корист обе земље – писало је у том саопштењу

 

Извор: Еспресо/srbijadanas.com