Издвајамо Србија

ШКОЛЕ У СРБИЈИ ДОЖИВАЉАВАЈУ НАЈВЕЋУ ПРОМЕНУ ИКАДА: Од 1. септембра за ђаке ништа више неће бити исто!

Од наредне школске године ученици ће након наставе бити у школама од 12:30 до 16:30 часова, а овај концепт заживеће у свим основним и средњим образованим установама за пет година.

Ђаке у Србији од 1. септембра очекује велика промена, у 240 основних школа почеће да се примењује концепт једносменске наставе. Тако ће малишани који похађају осмолетке на часове ићи само у једној смени, а остајаће у школи после часова од 12:30 до 15:30, најавио је министар просвете Младен Шарчевић.

Како је он појаснио, идеја је да се ученицима понуде добро осмишљене активности након редовне наставе, али тако да своје време после редовне наставе користе у функцији развоја.

– У тај „пилот-пројекат“ улази укупно 240 школа у Србији из свих школских управа. Наравно, деца ту добијају највише: учење под надзором наставника, више спорта, а водиће се рачуна и о њиховој исхрани. Такође, ђаци ће имати око 50 различитих садржаја, што ће смањити насиље у школама, биће безбедније. Ученици ће уз све то имати више информатике. Са друге стране, наставници ће добити посао, што је добро, јер због пада наталитета у Србији и затварања школа они су остављени без посла – објашњава све предности новог концепта наставе министар Шарчевић.

– Они ће бити безбеднији јер се њиховој деци нуди све што сам навео и они ће у сваком моменту знати да су деца под будним оком наставника и другог особља у школама. Предвиђено је да се до 2030. године ова нова стратегија уведе у све школе у Србији. Ми се надамо да ће то бити могуће остварити већ за наредних 5 година, зато што је потребна изградња за неке школске објекте – навео је Шарчевић, и навео да ће овај школски пројекат почети да се примењује у основним школама, а потом и у средњим.

Из министарства просвете наглашавају да пројекат има за циљ да помогне родитељима.

– Примера ради, данас многи родитељи раде од 9 до 17 часова, а док дођу кући с посла то је већ 18 часова. Дете је, по садашњем концепту, школу завршило већ око 13:30 и оно самује до 18. Ми желимо да то време искористи да уради домаћи задатак, да учи страни језик, да се бави спортом, свира инструмент, да стиче предузетничке вештине у ученичкој задрузи и слично – појаснили су у ресурном министарству.

Они додају да ће у пројекту учествовати школе које могу да обезбеде неопходне услове: простор, кухињу или, ако је немају, да обезбеде кетеринг.

 

Извор: Ало.рс/ Курир/ М. И.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

јун 2019.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930