loading...
Здравље Издвајамо

ДР НЕСТОРОВИЋ ОТКРИО НЕШТО О ЧЕМУ СВИ ЋУТЕ: Магнетна резонанца НИЈЕ БЕЗОПАСНА! Препоруке из света су ДЕБИЛНЕ!

“Чудно ми је да после 20 година имамо комисију за нешто што се десило пре 20 година”, почиње причу проф. др Бранимир Несторовић, о комисији која испитује последице НАТО бомбардовања у Србији.

“Могу само да кажем да сам запрепашћен бројем деце са поремећајем развоја мозга. Имам 38 година радног стажа и првих 20 година је то био раритет. А ми сада тренутно имам три детата на одељењу. То је сад патологија око које се нико не узбуђује. Кад сам био млађи, кад сам дежурао, ми смо имали један епилептични напад у току ноћи. Данас их имамо по 5-6. Дијабетес је експлодирао. Код нас је на Иснтитуту прошле године преко 150 новооткривених случајева дијабетеса код деце”, каже Несторовић.

Он истиче да је управо осиромашени уранијум је директно повезан са поремећајима развоја мозга код деце.

“Људи који желе да имају дете морају да знају да морају да воде здрав начин живота. Припреме за рођење детета почињу много пре прављења детета.

Тешко је доказати једног фактора са нечим. Не можемо ми те тешке метале тек тако да отклонимо из земље али можемо да утичемо на друге факторе”, каже Несторовић и додаје:

“Саветујем своје пацијенткиње да не иду често на ултразвук у току трудноће. То је бесмислено. Кажу с друге стране да је магнетна резонанца потпуно безопасна. Како може бити безопасно нешто кад вас уводе у магнетно поље јачине 5 Тесла, а Земља има 1 Теслу. Како се изазива карцином? Па ставите их у магнетна поља.”

Истиле да је једно време док је био неки руководилац “лудео кад погледа статистике наше магнетне резонанце и скенера.”

“Деведесет одсто су налази нормални резултати. Родитељи доводе децу по принципу – Дошли смо да видимо. Разумем родитеље али не разумем докторе који их снимају. Суштина доктора је да процени шта је добро за пацијента. У супротном, ми му дођемо као самопослуга – они дођу кажу хоћу то и то и ми им то дамо и ето. Ја своју улогу схватам као филтер. Оно што сазнам из света да пренесм овде али у разумном облику. Јер неке светске препоруке нису разумне. Ево бациће се на мене кардиолози кад ово кажем али Америчка академија за кардиологију је избацила аспирин из превенције. Кажу да је то ризична материја па су поново увели статине у великим количинама. А то је опасно по живот. Те препоруке су дебилне”, јасан је Несторовић.

Каже да би лекари морали да буду поштенији према себи и према пацијентима.

“Ми имамо одличне лекаре, одличне болнице. Не прихватам ту теорију како смо ми лошији од Европе. Примарна здравствена заштита у Европи је чиста катаклизма. Срби не схватају колио добру имају здравствену заштиту. То кад оду тамо онда укапирају. Мени је била наша жена, професорка, живи у Шведској и њу тамо лекар опште праксе лечи пет година од астме коју она нема. И ја питам дали је он чуо нешто на плућима а она ми каже како он њу никадас није ни прегледао”, каже он.

Истиче да пацијент мора да зна какве су му шансе у лечењу.

“Лекари лако подлежу утицајем медија. Ја кад имам тешког пацијента ја му онда кажем шта бих ја урадио да сам на његовом месту. Ја му кажем шта бих ја урадио за себе или своје дете, а он може да ме послуша или не. Некада када ме и не послушају може да на крају буде добро. Јер нису лекари богови, не знамо ми све. Али моје је да му кажем, а његово је да ли ће ме послушати”, каже др Несторовић.

 

Извор: Курир.рс/Хепи/Приредио: П.Л.

loading...