Издвајамо Србија

АРКТИЧКИ ТАЛАС ВРАЋА ЗИМУ У СРБИЈУ! Долази нам дивље време, мраз, негде снег, а онда следи ШОК

У Србији се данас очекује умерено и потпуно облачно, али и доста хладније време. Падаће киша, док су у појединим деловима земље могући и краткотрајни пљускови с грмљавином, а на планинама изнад 1.500 метара и снег.

Прогноза за ову недељу прилично је депримирајућа – температуре ће у појединим градовима земље пасти на чак 2 степена, а на планинама чак и испод нуле.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Србија је под утицајем циклона и поља ниског ваздушног притиска тако да ће време бити спарно, кишно и са пљусковима. Хладни фронт ће поподне стићи до југа и истока земље, због чега се очекује облачно и веома хладно време. На југоистоку и истоку земље очекује се киша са грмљавином, док ће на вишим планинским пределима падати снег. Дуваће умерен северозападни ветар, а максимална дневна температура на северозападу биће 8, а на истоку и југоистоку 17 степени. У Београду ће бити умерено облачно, хладно и ветровито, и повремено са кишом – каже метеоролог Ђорђе Ђурић.

Хладан талас арктичног ваздуха захватио је већи део Европе, тако да снег можемо видети у Немачкој, Пољској, Аустрији и другим државама. Ми се налазимо на самој граници, што је разлог што ће наредне недеље бити кишовито време са грмљавином и пљусковима.

– У уторак ће циклон наставити пут на исток тако да ће са северозапада уследити разведравање у Београду, док ће у остатку Србије бити повремене кише и снега на планинама, а током дана ће и у тим пределима уследити разведравање. Дуваће јак северозападни ветар, а максимална температура ће бити 10 степени на југу, и до 18 на северу земље, што је испод просека за ово доба године – каже метеоролог.

У Новом Саду ће сутра максимална дневна температура биће 17 степени, а јутарња 5. Време ће бити умерено облачно, а већ од четврка и петка очекује се пораст јутарње температуре која ће ићи до 10 подељка.

Максимална дневна температура у Нишу биће 13 степени, а јутарња 3, што уторак чини изузетно хладан дан за ово доба године. Али као и на северу земље, пред крај недеље очекује се пораст температуре.

У Крагујевцу ће другог дана у недељи максимална дневна температура бити 14 степени, а јутарња 3 степена, а време ће бити умерено облачно и дуваче умерени ветар. Пред крај седмице очекује се пораст температуре.

У среду топлије, у четвртак наоблачење

У среду ујутру биће ведро, али веома хладно, понегде тек 2 степена Целзијусових, тако да ће доћи до појаве мраза. Температуре на планинама тог дана биће испод нуле.

Занимљиво је да ће тог дана разлика између јутарње и максималне дневне бити драстична, и до готово 20 стапени.

– У среду током дана биће сунчано и топлије са температуром од 16 до 22 степени, а ветар ће бити слаб. Већ у четвртак нам стижу облаци, тако да ће јутро бити топлије и током дана ће уследити јаче наоблачење са запада, што значи да ће увече бити кише и пљускова са грмљавином – каже Ђурић и додаје да ће до краја седмице време наставити да буде променљиво што значи да ће бити услова за кишу са грмљавином и пљусковима.

МАЈ ПУН КИШЕ

У мајским захлађењима са оваквим температурама уобичајена је појава снега, каже метеоролог Недељко Тодоровић и додаје да се то односи на планинске пределе, као што су у нижим пределима уобичајене обилне кише, а по разведравању чак и да буде мраза.

„Мај месец је изузетно променљив и познат је у овом делу света, у Европи и код нас на Балкану, као један од најкишовитијих месеци заједно са јуном, а са кишом долази и свежина, која се не јавља сваке године у интензитету као што је ове, али ово су уобичајене временске прилике, не за сваку годину, гледајући дужи низ деценија“, каже Тодоровић.

У другој половини маја, као и у јуну биће топлије време, температуре и око 30 степени, неким данима и изнад, каже метеролог и додаје да ипак и даље остаје да у добром броју дана, бар трећини, буде поподневних локалних пљускова и грмљавина, као и непогода са краткотрајним олујним ветром, великом количином падавина и појавом града.

 

Извор: Курир.рс/Блиц/Тањуг