Здравље Издвајамо

ОВИХ ДАНА СЕ МНОГИМА ВРТИ У ГЛАВИ: Ако се ВРТОГЛАВИЦА понавља а имате ове симптоме, ХИТНО СЕ ОБРАТИТЕ ЛЕКАРУ!

Pixabay.com

Многи грађани, и млади и стари и здрави, ових дана се жале на вртоглавицу, и на то су се у понедељак жалили многи суграђани. Вртоглавица може бити пролазна, али и показатељ озбиљних болести, зато је важно да знате када је време да се обратите лекару.

„Узрок вртоглавица због које су нам се јављали у већем броју јесте скок крвног притиска. Многи су се прејели за Ускрс и Први мај, и сад осећају последице свега тога“, казао је дежурни диспечер Хитне помоћи и појаснио да се ова тегоба назива хипертензивна криза. Према његовим речима, када је висок ваздушни притисак, повећава се и крвни, али људи могу осећати вртоглавицу и када им падне притисак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када су безазлене, а када сигнал за посету лекару

На примедбу да особе могу осетити вртоглавицу и када су уморне, гладне, пребрзо устану, саговорник одговара да је могуће да вртоглавица буде безазлена, али уколико траје више од неколико дана, потребно је обратити се лекару. У том случају пацијент се подвргава испитивању, пре свега потребно је урадити скенер главе.

Вртоглавица је иначе често праћена бледилом, појачаним знојењем, осећајем врелине, мучнином и повраћањем. Истовремено, човек може да осети страх и панику. Може да траје од неколико секунди до неколико сати, па чак и дана. Стално понављање напада вртоглавице толико исцрпљује пацијента да потпуно губи радну способност.

Последица многих болести

Ова тегова може да буде и последица бројних болести, а настаје онда када се информације које нам стижу од различитих сензорних органа (очи, мишићи, унутрашње ухо и локомоторни апарат) у централни нервни систем разликују од очекиваних, то јест оних на коју смо навикли. Ту осетљиву равнотежу могу да наруше различите болести: поремећаји у унутрашњем уху, кардиоваскуларном систему, централном нервном систему, раду хормона и неуровегетативних органа.

Окрећете се ви или све око вас?

Када пацијент осећа да се окреће око себе, лекари сумњају на субјективни вертиго, а ако се предмети врте око нас, реч је о објективном вертигу. Ова тегоба никада не иде сама и обично је праћена тетурањем, понекад мучнином и повраћањем, а у пропратне симптоме спадају и ослабљен слух, зујање у ушима, поремећај вида, говора, моторике и смањен сензибилитет читавог тела.

Зашто се најчешће јавља ујутру?

Вртоглавица се често јавља ујутру, кад устајемо из кревета или кад се нагло дигнемо из седећег у стојећи положај. Кад лежимо или седимо значајна количина крви нам се налази у доњем делу тела (највише у ногама). Наш организам, наравно, има систем регулације циркулације у односу на положај тела. Тако на пример, кад устанемо, тај систем убрзава доток крви у мозак. С годинама, међутим, тај систем регулације је успорен јер због артериосклерозе наши крвни судови више нису тако еластични, па крв стиже до мозга са закашњењем. Последица је – вртоглавица.

Није болест него симптом

Како је раније објаснила др Љиљана Чворовић, оториноларинголог у КЦС, вртоглавица није болест сама по себи, већ само симптом који указује на неки поремећај или обољење у организму.

– Лекарима често није лако да брзо открију шта је заправо довело до вртоглавице јер она може да се јави као последица чак 70 различитих поремећаја. Пацијент прво треба да се јави свом изабраном лекару, који ће га након прегледа и разговора упутити или оториноларингологу или неурологу. Даља дијагностика подразумева лабораторијске анализе крви, преглед интернисте и офталмолога. Доплер крвних судова врата, рентгенско снимање вратног дела кичме, скенер или магнетна резонанца главе раде се у зависности од налаза специјалисте неуролога или оториноларинголога – каже др Чворовић.

УЗРОЦИ

Промена времена

Пролеће и честе промене времена понекад лоше утичу на организам. Тело је уморно, недостају му витамини, па се тако и сви здравствени проблем појачавају. Чак и ако сте сасвим здрави у току пролећа може да вам се често врти у глави. Имате непријатан осећај љуљања, чини вам се да пропадате или на моменат губите орјентацију.

Проблеми са унутрашњим ухом

Вртоглавица је први симптом поремећаја апарата за равнотежу смештеног у унутрашњем уху. Она је последица нарушавања функције лавиринта у уху због упале средњег или унутрашњег уха проузрокованог вирусном или бактеријском инфекцијом. Класичан пример вртоглавице проузроковане патологијом унутрашњег уха зове се Менијерова болест. Она се јавља код приближно 0,2 одсто становништва и резултат је поремећаја микроциркулације у унутрашњем уху. То је најдраматичнији тип вртоглавице. Може да траје сатима, па чак и данима. Понекад је толико јака да је човек буквално прикован за кревет, осећа јаку мучнину и повраћа. Неопходна је интервенција лекара који ће преписати одређене лекове.

Стрес, лекови, мигрена, па чак и тумор

Вртоглавица може бити проузрокована и неким лековима: то су пре свега лекови за снижавање крвног притиска или средства за смирење. Проблем се може решити прилагођавањем дозе или преласком на неки други лек.

Вртоглавицу може да проузрокује и нервна напетост, јер се том приликом грче мишићи врата. Напетост могу да изазову бриге због бројних обавеза које нам предстоје у току дана, жучна свађа код куће или на послу, нервоза пред испит, физички напор и слично. Мигрена је такође један од узрока појаве вртоглавице. Обично се јавља код младих особа, које уз вртоглавицу имају пулсирајући бол у целој глави, пре свега у пределу темена. У ретким случајевима стална вртоглавица може бити изазвана тумором слушног нерва. Поред вртоглавице, на тумор указују и лош слух и затезање нерва лица (фацијалиса).

Проблеми са пршљенима – недовољно крви стиже у мозак

Уколико није реч о поремећајима уха, најчешће се ради о различитим променама које настају у пределу кичме и врата. Између кичмених пршљенова долази до стварања малих коштаних израштаја који притискају крвне судове, па тако слаби доток крви у мозак.

Може доћи и до притиска на вегетативни део нервног система у близини вратног дела кичме. Понекад долази до минималног померања пршљенова у којима се налазе нервне структуре задужене за обавештавање мозга о положају тела. Кад се пршљенови помере, мозак добија информацију да се тело креће, иако заправо мирује. Вртоглавица изазвана поремећајима у пределу врата провоциране су наглим покретима врата.

Рецимо, неки пацијенти осете вртоглавицу приликом окретања главе у једну страну, други приликом лежања на леђима имају осећај пропадања и цела соба им се окреће. То су сигурни знаци да је реч о поремећају вратних пршљенова.

Живци који доводе импулсе из центра за равнотежу унутрашњег уха завршавају у једрима можданог стабла. Осим можданог стабла, за равнотежу је задужен и мали мозак и дубоки сензибилитет екстремитета, чија је функција да регулишу примљене сигнале. У осећају равнотеже учествује и вид. Смањење довода крви у било који од ових система доводи до вртоглавице која је праћена и другим симптомима – објаснила је докторка Чворовић.

 

Извор: Курир.рс/Блиц