Издвајамо Свет

КЛИНТОНА, ОЛБРАЈТ И КЛАРКА У ПРИШТИНИ ДОЧЕКАЛИ КАО КРАЉЕВЕ: Знате ли зашто смо бомбардовали Србију?

Ордење и захвалнице на све стране, свечане вечере, пријеми… Тако изгледа Приштина јуче и данас, где тамошње власти обележавају 20 година од уласка НАТО снага на Косово и Метохију или, како често албански политичари кажу, „ослобађање од српског терора“.

Званице су бројне, међу којима су и они за које важи да је Косово, захваљујући највише њима, прогласило независност и који су највише радили за „косовску ствар“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У првом реду, то су бивши амерички председник Бил Клинтон и тадашња државна секретарка САД Медлин Олбрајт, који су дошли у Приштину да „прославе“ овај јубилеј. Такође, међу званицама је и Весли Кларк, команданта НАТО снага током бомбардовања СРЈ.

Централна манифестација одвијала се на Тргу Скендербег у Приштини, где је поред приштинских политичара говор одржао и Бил Клинтон, који приштинским лидерима рекао да је требало храбрости да „положе оружје, обуку одела и ставе кравате“, али да ће им сада требати другачија врста храбрости.

– Онда је била потребна другачија врста храбрости да спустите оружје, обучете одела и ставите кравате. Биће потребна потпуно другачија врста храбрости, мудрости и издржљивости да замислите и изградите боље сутра – поручио је он, рекавши да „воли ту земљу“ и да ће за њега увек бити велика част што је био уз њих „против етничког чишћења и за слободу“.

Као главне актере НАТО интервенције америчка агенција АП наводи и главне приштинске госте, Клинтона, Олбрајтову и Кларка. Олбрајт је, како преноси АП, описала моменат када је Клинтон пробудио усред ноћи и рекао јој да су авиони кренули према такозваном Косову, што је, како јој је тада Клинтон рекао, „права ствар“.

– Ми смо то урадили, јер је наш разлог био праведан – рекла је Олбрајт окупљенима на тргу и поручила им да их САД неће никада заборавити и да, додала је, „будућност припада вама“.

АП наводи и да је НАТО интервенција помогла да се „заустави српска војна акција над Албанцима“, али су односи Београда и Приштине, према оцени агенције и даље напети, а дијалог уз посредство ЕУ у застоју.

Синоћ је истим поводом косовски председник Хашим Тачи приредио свечану вечеру, а у главном штабу КФОР-а у Приштини јуче је такође обележен овај датум.

 

Извор: Блиц