Србија

КОМШИЈЕ ДОБРО ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Ово више НЕЋЕТЕ МОЋИ: Стижу пријаве због викања,скакања ПЛАКАЊА…

Највећи новитет прописа који би требало да буде усвојен у августу јесте ново време одмора.

Нова градска Одлука о кућном реду која би требало да буде усвојена у августу доноси нова правила понашања у зградама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Највећи новитет прописа који би требало да буде усвојен у августу јесте ново време одмора.

До сада су комшије биле дужне да суседима обезбеде мир од 13 до 17 сати, а према новој одлуци, тишина у зградама владаће радним данима од 16 до 18 сати и од 22 до седам часова, а викендом од 14 до 18 часова и од 22 до осам.

– Време одмора прилагођено је новим условима радног дана јер запослени најчешће раде од осам или девет часова до 16 или 7 сати – кажу у Секретаријату за комуналне и стамбене послове.

У прописаном периоду, станари не смеју викати, трчати, скакати, играти се лоптом или на било који начин правити буку и нарушавати мир других.

Забрањено је и коришћење апарата као што су веш-машине, усисивачи, вентилациони системи, музички уређаји, телевизори, машине и апарати у згради… тако да њихов звук омета суседе.

Време одмора мора се поштовати и кад је реч о коришћењу машина за одржавање зелених површина око зграде, на пример косачица или моторних тестера.

– Бука у време одмора у просторијама са затвореним прозорима не сме прећи граничну вредност од 30 децибела, што је прописано републичком уредбом. Акценат је дакле на буци, а не на употреби појединих кућних апарата, машина и уређаја. Станари не поштују кућни ред уколико у време одмора праве буку, коју производе те машине и уређаји, и тада им надлежни инспектор, односно комунални полицајац може изрећи прописану казну – рекли су у Секретаријату за комуналне и стамбене послове.

Нови прописи, међутим, нису открили топлу воду, каже Марко Арсенијевић из Иницијативе за квалитетно становање. Све је то, истиче, било и у претходним одлукама о кућном реду, али су, по Закону о становању, јединице локалне самоуправе биле дужне да донесу нова документа.

– Кућни ред највише везе има са моралом и добросуседским односима. Јер то да не треба остављати ђубре у ходнику ствар је кућног васпитања, исто као што је забрана пушења у лифту, али и толеранција према комшијама које имају бебу, јер бебу не можете натерати да не плаче. То, иначе, никада нигде није написано нити знам да је неко некоме позвао комуналце због плача бебе. Нисмо имали ни пријаве због тога што је неко укључио веш-машину ноћу – рекао је Арсенијевић.

Због новорођенчади нису звали, али списак разлога због којих су Београђани алармирали комуналне полицајце је подугачак.

– Највећи проблем у Београду, као и у Крагујевцу, Нишу или Новом Саду јесте то кад неко прави журку у један или два сата ноћу. Често се пријављују поправке, бургијања у стану, гласан разговор и гласно слушање телевизора, па и лупање кломпама… – илустровао је Арсенијевић, додајући да је лети, кад су прозори отворени, притужби било и на „љубавну буку“, али и на свађе у комшилику.

Према искуству управника зграда, кућни ред се поштује у срединама у којима су бројнији старији људи.

Више пријава је у објектима где живе студенти који су, по обичаји, склонији журкама и бучнијем животу.

– Доста је људи који славе рођендане или прославе дипломирања једном годишње. Комшије су по правилу толерантније када се у холу постави обавештење да неко прави журку и замоли за стрпљење – рекао је Арсенијевић.

 

Извор: Srbijadanas.com/  Политика