Издвајамо Србија

СРБИ, УКОЛИКО ПЛАНИРАТЕ ЛЕТОВАЊЕ НА ОВИМ ДЕСТИНАЦИЈАМА, ОПРЕЗ: Ево шта НИКАКО не смете да понесете са собом у ове земље!

Фото: Јутјуб

Мало овога, мало онога, додај још и ово, неће се бацити сигурно…

Отприлике тако размишља просечан српски туриста кад креће на одмор. И док се окрене, гепек је пун хране и којекајвих потрепштина – злу не требало.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свако од нас је, макар једном то искусио, укључујући и чувени ручни фрижидер, било да је пун, или празан за тамошње потребе.

Ове године ћете, ипак, морати добро да размислите пре него кренете негде тако добро снабдевени на пут, јер врло лако може да вам се догоди да останете без уложеног новца.

Ово се поготово односи на месо сваке врсте, укључујући и виршле, шницле, као и шунку, али и млечне производе попут сира, млека, јогурта, или рецимо павлаке.

Ово су правила која важе за одлазак у Грчку

Уколико планирате пут у било који део ове земље, такође, заборавите на кувана јела и кварљиве намирнице.

Оно што, с друге стране, јесте дозвољено јесте свеже воће и поврће, осим кромпира. Такође, можете понети и два килограма млека у праху за бебе или хране за посебне потребе, као и до два килограма хране за кућне љубимце.

Дозвољени су и пиринач, кекс, макароне, чоколада, сокови, као и вода а оно што је битно јесте да вредност ових намирница не прелази 300 евра по путнику.

Хрватска

С обзиром на то да је Хрватска чланица Еу, уношење меса, млека и млечних производа на њену територију, такође није дозвољено.

Остали прехрамбени производи углавном јесу, али у ограниченим количинама.

У Хрватску, такође, можете да унесете до 5 килограма свежег воћа и поврћа, хлеб, чоколаду, кекс, као и остале кондиторске производе. Као и у случају одласка у Грчку, такође можете да унесете 2 килограма млека у праху за бебе и хране за посебне потребе. Хрвати ће дозволити и унос до 5 литара вина, 16, као и две литре неког другог алкохолног пића.

Црна Гора

Приликом одласка у Црну Гору, такође заборавите на месо, али ће вам унос слаткиша, тестенина, као и осталих некварљивих производа бити дозвољено.

Као и у случају Грчке и Хрватске, дозвољено је до 5 килограма свежег воћа и поврћа (осим кромпира), а без проблема ћете проћи царину и са сушеним гљивама, сировом кафом, чајевима, какаом, литром жестоког пића (обавезно у оригиналној амбалажи), као и са 5 литара флаширане воде, 5 литара сокова и осталог безалкохолног пића, као и килограмом конзервиране хране.

Шта уколико се оглушите о правила?

Обично се нађе неко ко размишља у варијанти „Ма, неће мене, сигурно“.

На нама је да вас упутимо, шта ако баш вас буду испроверавали.

Неће вас сигурно ухапсити, али ће вас вероватно мало задржати на граници док не погледају све, а подразумева се да ће вам одузети кварљиве намирнице и бацити их. Исто важи и за храну која није фабрички упакована.

Унос алкохола и дувана

Када је реч о дувану, у ваздушном и поморском саобраћају, дозвољено је од дуванских прерађевина носити: 200 цигарета или 100 цигарилоса (тежине до 3 грама по комаду, или 50 цигара или 250 грама дувана за пушење.

У друмском саобраћају је, од дуванских прерађевина, дозвољено носити 40 цигарета или 20 цигарилоса (тежине до 3 грама по комаду), или 10 цигара или 50 грама дувана за пушење.

Лица старија од 17 година у личном пртљагу могу пренети: 1 литар алкохолног пића са уделом алкохола већим од 22%, или 2 литра алкохолног пића са уделом алкохола мањим од 22%, или 4 литра вина, или 12 литара пива.

Извор: Курир.рс