Србија

ОЧЕКУЈУ НАС ВЕЛИКЕ ВРУЋИНЕ: Спремите се за топлотни удар, а ово је најбољи начин да се ЗАШТИТИМО!

Фото: јутјуб

У већини места претежно сунчано, само ујутру и пре подне на северу и западу, а од средине дана у брдско-планинским пределима уз променљиву облачност понегде краткотрајна киша или пљусак с грмљавином. Ветар слаб и умерен, после подне у централним и јужним крајевима понегде и јак, северни и северозападни. Најнижа температура од 14 до 21, највиша дневна од 30 на западу до 34 степена на истоку и југоистоку.

Очекује се да ће у наредним данима у Европи и Северној Америци жива у термометру достићи екстремне висине, али то није они што највише теба да нас брине. Стручњаци упозоравају да права опасност лежи у феномену топлотног индекса, односно у ономе што зовемо „субјективни осећај“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пуко проверавање температуре током топлотних таласа не показује целу слику, а за то је крив индекс топлоте – комбинација температуре и влажности ваздуха која мери како се људско тело заиста осећа. То значи да, ако термометар очитава 35 степени Целзијуса, а релативна влажност је 65 одсто, топлотни индекс ће износити невероватних 50 степени.

Наша тела се хладе када зној испарава из нас и смањује телесну температуру. Када је напољу влажно брзина знојења се смањује, па реагујемо као да је много топлије него што јесте. Зној може бити иритантан, али је део система регулације телесне температуре и може да вам спаси живот.Топлотни индекс комбинује температуру и влажност и то је број на који наше тело реагује. Метеоролози могу тврдити да је напољу 33 степена, али уз додатну влажност, ми ћемо се осећати и понашати као да је 47.

Висока влажност ваздуха може имати лоше последице на наше здравље. Када тело није у стању да избацује зној и хлади се (најчешће када је влага изнад 70 одсто), оно губи течност, соли и електролите, а долази и до прегревања. Може да створи осећај летаргије или мањка енергије, али и хипертермију – прегревање услед немогућности тела да избацује вишак топлоте. Хипертермија може да изазове дехидрацију, умор, грчеве, несвестицу, али и топлотни удар.

Најбоље што можемо да урадимо да се заштитимо је да што више боравимо у затвореним просторима близу климе, пијемо доста воде и носимо одећу од материјала који добро упијају влагу.

У Уторак нас очекује претежно сунчано или мало облачно и топло. Ветар слаб и умерен, после подне понегде и јак, северни и северозападни. Најнижа температура од 15 до 20, највиша дневна од 29 до 32 степена.

Извор: srbijadanas.com