Србија

АЛБАНЦИ УЦЕНИЛИ ХАРАДИНАЈА, ПРОДАЈУ ЊЕГОВУ ГЛАВУ! УЧК га издао, одговараће за СМРТ Срба у Жутој кући и на Кошарама

Још увек актуелни премијер тзв Републике Косово Рамуш Харадинај нашао се на оптужници Специјалног тужилаштва за ратне злочине ОВК, а како сазнаје наш портал на терет му се стављају злочини из Жуте куће и са Кошара!

Како Еспресо сазнаје из извора у Приштини Харадинај се по први пут нашао са потпуно новом оптужбом, јер му се на терет стављају ратни злочини који му до сада нису приписивани.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Харадинај се по први пут званично доводи у везу са трговином органима у Жутој кући, али и са убијањем српских војника на Кошарама. Због тога се уплашио и јавно је прозвао Реџепа Сељимија и Рустема Мустафу, за како је рекао „певање“ пред истражитељима Специјалног тужилаштва – каже наш извор.

Према његовим речима Сељими и Мустафа су били умешани поред осталих злочина и у дешавања око Жуте куће, али и нападима на Кошарама, те није искључено да су прстом показали и на Рамуша Харадинаја.

Подсетимо Рамуш Харадинај током гостовања на телевизији Т7 рекао је да је посланике Реџепа Сељимија и Рустема Мустафу испитивало Специјално тужилаштво за ратне злочине ОВК и да су том приликом пропевали о злочинима ОВК.

Реџеп Сељими звани Десетка био је један од истакнутих људи у Дреничкој групи УЧК и водио је главну реч у Овчареву, док је његов брат, касније први командант снага безбедности у самопроглашеној републици Косово Сулејман Сељими био главна фигура у Лаушима. Обојица су припадала клану Геци, а у оквиру дреничке оперативне зоне са реонима Горње и Доње Преказе, у којима је доминирала група Адема Јашарија, са породицама Кодра.

Сељими је често био присутан у камповима у околини Тиране и близини Плаве планине. То су касарне и објекти албанске службе безбедности. А из њих су кретали напади и на Кошаре.

Кључни човек је био Азем Суља, познат као Велики Ујак, иначе близак рођак Хашима Тачија. Ништа мање битан није био ни Кадри Весељи, који је постао шеф обавештајне службе Шик.

Рустем Мустафа био је командант терористичке Ослободилачке војске Косова (ОВК) за Подујевску област.

Озлоглашени Рустем Мустафа Реми (46) једини је међу водећим криминалцима на Косову и Метохији који је осуђен на правоснажну затворску казну. Он је 2015. осуђен само на четири године затвора јер је нечовечно поступао према заробљеним албанским цивилима јер је сумњао у њихову оданост терористичкој ОВК.

Према подацима више полиција, Мустафа, који је био командант ОВК за територију Лаба, формирао је криминалну организацију која контролише ову област. Њега су, осим српске БИА и безбедносне службе западних земља означиле као једног од главних организатора терористичких акција од почетка 2001. на КиМ, у Македонији и општинама на југу централне Србије – Бујановцу, Медвеђи и Прешеву.

„На подручју Лаба, обухватајући општине Гњилане, Витина и Качаник, делује група лојална Рустему Мустафи, једном од најутицајнијих команданата ОВК и Косовског заштитног корпуса. Овај клан је усмерен на активности везане за кријумчарење дроге“, пише у једном извештају БИА.

Мустафа и његова криминална организација, како се наводи у више извештаја, контролишу транспорт хероина и марихуане преко територије Лаба и околних општина. Он је успоставио блиске контакте са особама које контролишу транспорт дроге из Албаније и Турске преко КиМ ка Европи. Најгори терористички напад је извела терористичка група „БИА“ коју је формирао Мустафа. „БИА“ је под непосредном командом Фатмира Хумолија 16. фебруара 2001. у близини села Ливадице код Подујева детонирала бомбу испод аутобуса „Ниш-експреса“ и убила 11 путника српске националности. За Мустафин тероризам се знало и у САД. Одлуком америчког председника Џорџа Буша од 29. јуна 2001. у Федералном регистру САД (књига 66, број 126), Мустафа доспева на листу људи који представљају „претњу миру на западу Балкана и међународним снагама у региону“.

Према обавештајним подацима, Мустафа у својим криминалним активностима, пре свега трговини дрогом, сарађује са Харадинајем, док је до 2015, када је правоснажно осуђен, био посланик и потпредседник Тачијеве странке. После распуштања ОВК на КиМ се формирало око 40 оружаних група Албанаца, са по 10 до 300 активних припадника, углавном из редова бивше ОВК и криминалаца. Групе под контролом Мустафе, осим што протерују преостале Србе, почињу да се баве препродајом напуштених станова и друге имовине.

 

Извор: Еспресо.рс