Србија

ИСПОВЕСТ БИВШЕГ РАТНИКА ИСИС-А КОЈИ ЖИВИ НА КОСОВУ! Убијали смо Србе, невернике и псе! Оно што је рекао о свом сину још је црње

Косово је највећи регрутациони центар за исламске терористе у Европи. То није тајна. Јединица састављена искључиво од Албанаца с Космета и даље ратује.

Међу онима који су се у међувремену вратили на Косово, одслуживши минималне затворске казне, јесте и Фитим Ладровци, који је новинару Александру Клапу из „Економиста“ ексклузивно испричао како је уопште дошао до ратишта у Сирији, с ким се дружио у затвору, пренео је портал косово-онлине

У тексту се, између осталог, наводи да је Ладровци узео своју уштеђевину у износу од 350 долара, опростио се од супруге и напустио Обилић. У Приштини се укрцао на авион за Истанбул, а затим је другим летом отпутовао за Хатај, провинцију на југоистоку Турске.

У комбију до Сирије

На аеродрому га је дочекао крупан Арапин обучен у црну тренерку и с наочарима за сунце, који га је одвезао до једноспратне куће испуњене креветима на спрат, где је Ладровци изненађено затекао још шест грађана Албаније – двојицу мушкараца, две жене, чији су мужеви неколико месеци раније прешли у Сирију, те двоје деце. Следећег дана Албанци су пребачени до границе и речено им је да наставе да ходају неколико миља док не стигну до аутобуса. Укрцали су се у бели минибус.

Под командом бившег америчког плаћеника Мухаџерија

Косовари су у Сирији били под командом Љавдрима Мухаџерија, познатог као вођа Албанаца. Мухаџерија, бившег плаћеника америчких снага у Авганистану, Ладровци описује као „човека који је знао да заповеда другим људима“. Организовао је своје трупе попут мафије, али он лично је ретко био део борби јер је проводио већину времена управљајући рекетирањем у близини Алепа и затварајући сваког ко би му се супротставио. Мухаџеријева контрадикторна биографија, која описује да је он инструмент америчке моћи који је постао џихадиста, учврстила је искривљену политику идентитета новонастале Исламске државе. Мухаџери је окупио под своју команду Балканце који су знали албански. Недељама су заједно јели, спавали, свађали се и молили се.

Пре битке Албанци побили све псе луталице

Крајем маја 2014, Ладровцијевој јединици наређено је да помогне у заузимању Деир ез-Зора, провинције богате нафтом, која се налази на граници између Сирије и Ирака. Њено заузимање објединило би територије из две земље под контролом ИСИС-а. Ладровци је кренуо према граници с конвојем џипова и камиона. Групе расељених људи су са страхопоштовањем посматрале док је конвој пролазио. Абу Хамам је био језиво тих кад су Албанци пристигли, осим неколико паса луталица, које су убрзо побили. Град је током рата више пута заузиман и изгорели аутомобили су се могли видети по улицама. Међутим, како су Албанци напредовали, дочекани су снајперима. Прегруписали су се у мале одреде, прелазећи из куће у кућу, како би истерали браниоце. Док је Ладровцијев тим улазио у једну од тих кућа, два човека на мотоциклима отворила су ватру. Албанци су упали унутра и склонили се у пећ од цигала на другом спрату. Потрошиле су им се батерије на радију, тако да нису могли да позову помоћ. Сатима су лежали прилепљени уз под, безуспешно дозивајући другове.

– То је био једини пут у рату када сам осетио да ми је дошао крај – рекао је Ладровци.

Тек касније је сазнао да су војници осталих одреда побијени или послати на друге локације.

Погубљење минобацачем

Абу Хамам је освојен сутрадан, а преостали мештани су окупљени на једно место. Мухаџери је пронашао припадника племена који је, под присилом, признао да је минобацачем убио двојицу Албанаца. Завезао је заробљеника за телеграфски стуб и обратио се камерману на арапском пиџину:

– Овај човек је ракетом убио два војника Исламске државе. Слава Алаху! – Удаљио се 40 до 50 метара, бацио минобацач и разнео заробљеника.

Отприлике месец дана касније, Абу Бакр ал-Багдади, вођа ИСИС-а, прогласио је стварање калифата.

Повратак

У августу 2014. косовски јавни сервис емитовао је интервју са женом по имену Пранвера Зена, која је рекла да су њен супруг и осмогодишњи син Ерион отпутовали за викенд и да се нису вратили. Након тога, Зена је добила поруку од свог супруга да се придружио Исламској држави, а да је Ерион у Сирији. Она је молила друге Албанце који су у Исламској држави да јој помогну да доведе Ериона кући. Ладровци се убрзо обратио Ерионовом ујаку са захтевом да би вратио Ериона на Косово у замену за 11.000 долара и имунитет од кривичног гоњења. Неколико дана након што је Ладровци дезертирао, ИСИС је затражио његову главу. Група симпатизера Исламске државе сачекала га је на улици и он је морао да извади пиштољ, како би их отерао. Шест недеља након повратка, пробудила га је мајка из поподневне дремке. Четрдесет полицајаца је опколило његову кућу. Дошли су да га одведу у затвор.

Током три године проведене у затвору, Ладровцију су прилазили радикализовани затвореници који су желели да служе калифату у Европи. Срео је заверенике који су умешани у безуспешне завере да отрују воду у Приштини и нападну гостујућу израелску фудбалску репрезентацију из заседе. Имао је и другу врсту посетилаца. Појединци из страних амбасада испитивали су га о терористичким мрежама широм Европе. Зашто су пушке с Балкана употребљене у масакру у дворани „Батаклан“ у Паризу, новембра 2015? Зашто су албански џихадисти прелазили Јадран да би се срели с италијанским мафијашима? Везан за сто и обучен у наранџасто затворско одело, Ладровци је огорчено одговарао.

Мој син ће постати сјајан бомбаш самоубица – рекао је једном дипломати.

Калифат још живи

Новинар „Економиста“ овако је описао шетњу са Ладровцијем.

– Док смо се шетали главном улицом, неко из аута је свирнуо Ладровцију. Показао је кажипрстом према небу у знак поздрава Исламској држави. Возач је узвратио поздрав. Хапшење га је претворило у неку врсту славне личности, а Ладровци се загрејао за ту улогу. Кад сам га поново питао да ли постоји нешто због чега се каје, он је викнуо: „Калифат још није готов!

 

Извор: Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

август 2019.
П У С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031