Свет

СЈЕДИЊЕНИМ ДРЖАВАМА ИЗДАТО ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ:Прети масовни напад! Број жртава биће исти као кад је Ал Каида напала Њујорк

Једна калифорнијска организација за заштиту потрошача објавила је извештај на 49 страна у коме упозорава да сва возила која су повезана на интерент могу се наћи под масовним сајбер-нападом, што би довело до жртава чији би број био  као за време терористичког напада 11. септембра!

Ова организација је упозорила да сва возила која су прикључена на интернет су заправо рањива и зато у свом извештају траже од произвођача аутомобила да инсталирају „прекидаче за убијање“, како би се омогуц́ило искључење возила са интернета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Извештај истиче бројне пријављене случајеве хаковања возила на даљину, као што је случај из 2015. године када су двојица хакера из своје собе преузела команде над једним „џип чирокијем“ на аутопуту у близини Сент Луиса.

“ Милиони аутомобила на интернету са истим софтвером значи да једна хакерска акција истовремено може утицати на милионе возила. Хакер са само скромним ресурсима могао би покренути масовни напад на нашу аутомобилску инфраструктуру, потенцијално проузрокујуц́и хиљаде смртних случајева – упозорава се у извештају.

Стручњаци се слажу да је повезивање безбедносних компоненти на интернет путем сложеног уређаја за информације и забаву безбедносни пропуст. Овај дизајн омогућава хакерима да контролишу рад возила и преузму га, наведено је у извештају, уз напомену да ће до 2022. године најмање две трећине нових аутомобила на америчким путевима имати безбедносне системе повезане са интернетом, чиме ће бити изложени ризику од смртоносних хаковања.

Америчка Национална управа за безбедност саобраћаја на путевима, агенција задужена за регулисање безбедности возила, у четвртак је саопштењем реаговала на овај извешзтај.

– Свесни смо извештаја и преиспитујемо га. У сваком питању јавне безбедности агенција се ослања на податке, науку и чињенице. У погледу сајбер-безбедности возила, подржавамо вишеслојни заштитни приступ фокусиран на рањиве улазне тачке, како бежичне тако и жичане. Произвођачи би требало да пријаве инциденте, претње и рањивости повезане са сајбер-безбедношћу, Центру за дељење и анализу информација о аутомобилима – наведено је у саопштењу.

Глорија Бергквист, портпаролка Алијансе произвођача аутомобила, оценила је да би „извештај могао да привуче пажњу“, али је бранила напоре које аутомобилска индустрија предузима по питањима сајбер-безбедности.

– Није необично видети групе које траже пажњу непосредно пре августовских састанака сајбер-безбедности у Лас Вегасу. Али, данас је та безбедност приоритет сваке индустрије која користи рачунарске системе, укључујуц́и и аутомобиле – рекла је Бергквист.

Она је поручила да и потрошачи имају одговорност.

– Потрошачи би требало да одржавају сајбер-хигијену у свему што раде, укључујући правилно упаривање телефона на аутомобил и брисање телефонских података из изнајмљених аутомобила – упозорила је Бергквист.

 

Извор: Ало.рс/ Телеграф