Србија

СРБИЈА ИЗАБРАЛА ВОЈНЕ САВЕЗНИКЕ! Београд после тачно десет година јасно одговара НАТО-у: НЕ!

У скупштинску процедуру стигла су два стратешка документа на којима се заснива целокупна безбедносна стратегија Републике Србије. Реч је о Стратегији националне безбедности и Стратегији одбране.

Влада Србије је на последњој седници усвојила је поменута документа, наводећи да тиме наша држава прати промене у окружењу и прилагођава своју безбедносну политику како би на најбољи начин штитила своје националне интересе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Предлог Стратегије националне безбедности Србије, чија су полазишта очување суверености и територијалне целовитости, војна неутралност, брига о српском народу ван граница Србије, европске интеграције и ефикасна правна држава ушао је у скупштинску процедуру на предлог Владе Србије.

Документ је објављен на сајту парламента и у њему се наводи да је реч о највишем стратешком документу чијим спровођењем се штите националне вредности и интереси Србије.

Држава је у области одбране и безбедности себи поставила четири најважнија циља, а то су ефикасна одбрана, очување КиМ у саставу Србије, јачање међународног положаја и спречавања сепаратистичког деловања.

Европске интеграције и чланство у ЕУ јесу национални интереси и стратешко опредељење Србије, каже се у предлогу Стратегије националне безбедности.

У процедури је и Предлог Стратегије одбране у којој пише да је војна неутралност одбрамбени интерес Србије што подразумева да Србија не приступа војно политичким савезима.

С друге стране, истиче се да војна неутралност није препрека за сарадњу са другим државана и војно политичким савезима и да у том смислу Србија намерава да у заједничком интересу унапређује политички дијалог и практичну сарадњу са НАТО.

Иза ових саопштења Владе и Скупштине заправо стоје документа, у оквиру којих је дефинисано шта угрожава безбедност и како држава одговара на те изазове. Први део је перцепеција, који су то облици угрожавања, а други су поставке нашег система безбедности, односно како ће он функционисати у будућности.

У предлогу Стратегије националне безбедности пише да је стање безбедности у Аутономној Покрајини Косово и Метохија оптерећено бројним факторима дестабилизације. Безбедносни проблеми на том простору главни су извор нестабилности у Републици Србији и региону.

– Оружана агресија на Републику Србију у наредном периоду мало је вероватна, али се не може у потпуности искључити. Наставак евроинтеграционих процеса и унапређење сарадње Републике Србије са државама региона допринеће смањењу могућности да на Републику Србију буде извршена оружана агресија – пише у делу који се односи на најзначајније изазове, ризике и претње безбедности.

Ту се помињу и сепаратистичке тежње, једнострано проглашена независност Косова, оружана побуна, тероризам, опасност од оружја за масовно уништење, етнички и верски екстремизам, обавештајна делатност, организовани криминал, па све до наркоманије, проблема деморафског развоја и климатиских промена и високотехнолошког криминала.

Како је питање војне неутралности често предмет пажње јавности, у предлогу Стратегије одбране дефинише и сарадњу са НАТО и ОДКБ-ом (источним НАТО, односно организацијом у којој Русија има кључну улогу):

– Опредељење Републике Србије јесте да проширује и унапређује сарадњу са Организацијом Уговора о колективној безбедности (ОДКБ), као и са њеним државама чланицама. Такође, залаже се за мир и решавање спорова без употребесиле, као и да расположивим правним и другим средствима штити своју војну неутралност. Република Србија намерава да у заједничком интересу унапређује политички дијалог и практичну сарадњу са НАТО. На регионалном нивоу, сарадња са НАТО у оквиру програма Партнерство за мир доприноси билатералним односима са државама региона које су чланице овог савеза или кандидати за чланство, а ради очувања регионалног мира и унапређења стабилности.

Ове две стратегије замениће постојеће из 2009. године. Поменути предлози су прошли јавну расправу у протеклом периоду.

Војни аналитичар Владе Радуловић каже да се предлози нових стратегија не разликују много од важећих докумената.

– У оквиру ових стратегија се недвосмислено и по први пут истиче војна неутралност Републике Србије. До сада само имали само скупштинску Резолуцију из 2007. године. Сада став да је Србија војно-неутрална имамо и у овим стратегијама – набраја Радуловић новине.

Истиче да постоји једна интересантна новина у оквиру Стратегије одбране.

– Тамо пише да је наше опредељење са ОДКБ-ом, док је с друге стране наш интерес сарадња са НАТО. То је кључан сегмент, који многи коментаришу, по питању наших будућих односа и релација са Бриселом и Москвом. Неко то тумачи, то је „наш интерес“, може да се остане на овом нивоу, „то је зато што смо принуђени да са неким сарађујемо“, док с друге стране „опредељење за сарадњу ОДКБ-ом“ значи свесно и одлучно окретање на ту страну – рекао је Радуловић.

Радуловић додаје да се не мења курс када је реч о евроинтеграцијама.

– Нема одреднице евроатланске, остале су евроинтеграције. У суштини у том политичком делу нема неке промене у односу на прошли период – закључио је Радуловић.

Председница Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС) Јелена Милић каже да је јако добро што је Влада Србије коначно усвојила предлоге нових стратешких докумената у области одбране и безбедности, пошто су, како каже, постојеће стратегије застареле због времена и Бриселског споразума.

Западни страни партнери, а вероватно је исто и са Кином и Русијом, не могу за основу политичких изјава да предвиђају понашање Србије и планирају војно-техничку и безбедносну сарадњу, већ морају да имају нешто на папиру – рекла је Милић и додала:

– То је добро и да би се отворило поглавље 31 у преговорима са ЕУ, које се тиче заједничке спољне и безбедносне политике. Ако желимо да наставимо процес европских интеграција који је у овим стратешким документима стављен као национални интерес, што је јако добро, сада само треба ускладити понашање власти, што није једноставно када сте у финалној.

Извор: srbijadanas.com